Безсънна нощ

5123
Безсънна нощ

Безсънна нощ прекараха жителите на близките села в района на "Петолъчката".

От вчера до днес постоянно се чуваха леки взривове от склада за разглобяване на боеприпаси, след като избухна силна експлозия и пожар.

Мъгла около изчезналите

Сравнително спокойно е минала нощта в района около взривените складове. Няма опасност за живота на пострадалите. Това съобщи пред БНР г...

Пред БНТ комисар Божидар Василев, директор на сектор "Контрол над общоопасните средства" в ГД "Охранителна полиция" съобщи, че става дума за боеприпаси, които са излишъци в армията и трябва да бъдат унищожени. Тегленето на боеприпасите става по определен график с определени количества. 

Василев обясни, че складовете по принцип имат капацитет и той не трябва да се надвишава по никакъв начин, така че боеприпасите се теглят периодически от складове на МО и се дават за утилизация. "В тази фирма, в която станаха взривовете край Петолъчката, не се откарват целите количества, а по определен график, тъй като фирмата е сключила договор с Министерството на отбраната, който е ясен и точен. Мисля, че цялото количество по договор за тези боеприпаси е за 390 тона боеприпаси. Това е за целия период, през който трябва да се утилизира. Това са конвенционални боеприпаси, в тях няма нищо опасно химически, биологически или друг състав, който да застраши живота на населението или на околната среда. При тези боеприпаси има пълно изгаряне на състава им", заяви още комисар Василев.

За това, което предстои Василев посочи, че взривовете се засичат 24 часа след последния взрив и тогава могат да се предприемат мерки. "Последният взрив, който е констатиран и още 24 часа трябва да се изчака дали няма да има други, тъй като в епицентъра на взривовете температурата по всяка вероятност е изключително висока", допълни Василев.

Комисар Василев уточни, че фирмата, която извършва утилизацията се казва "Милитъри продакшън". Собственикът е един и същ, но фирмата, която извършва утилизацията не е "Берета Трейдинг".

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com