Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

2298
Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?
Снимка: Getty Images

Има много хора, които вярват, че след събитията в Газа Ердоган е започнал да вижда себе си като лидер на суперсила, но и като лидер на глобален мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада. Това се посочва в анализът,  публикуван в гръцкото издание Kathimerini. Той е озаглавен "Съседството ни отново стана непредвидимо", а негов автор е Алексис Папачелас.

Някой, който вижда себе си в такава роля, ще направи неразумни неща и ще пренебрегне съветите на технократи и дипломати. Това е месианско отношение. Може би е бил повлиян от руския президент Владимир Путин или може би залага на друг колега в Белия дом през януари, смята още авторът на статията. ОЩЕ: Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Поводът за тези изводи

Поводът за този анализ е решението на Ердоган да отложи планирано посещение във Вашингтон. Рядката среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския му колега Джо Байдън в Белия дом беше отложена, каза турски официален представител на агенция Франс Прес в петък на фона на военната кампания на Израел в палестинския анклав Газа, написа Turkish Minute.

Гръцко-турските отношения и сигурността в Егейско море

Според автора това решение е изключително важно – ако не и решаващо – развитие, което със сигурност ще окаже влияние върху гръцко-турските отношения, но също и върху архитектурата на сигурността в Източното Средиземноморие.

Атина разчиташе на период на спокойствие в Егейско море, който се основаваше на признанието, че Анкара се нуждае от „спокойни води“ в отношенията си със САЩ в опита си да осигури надграждането и закупуването на нови изтребители F-16. Начинът, по който ще се поддържа това спокойствие в гръцко-турските отношения, беше съгласуван и изкован в продължение на значителен период от време от американските посланици в Атина и Анкара. Берлин също имаше задкулисна роля, но главните герои бяха американците, пише още изданието.  

След неотдавнашния изблик на Ердоган обаче е малко вероятно Конгресът да даде зелена светлина на исканията на Анкара. ОЩЕ: Мицотакис ще ходи при Ердоган заради "големия трън" между Гърция и Турция

Ще отложат ли и самолетите за Гърция?

Що се отнася до гръцко-турските отношения, ще трябва да видим какво ще означава това внезапно напрежение в отношенията на Анкара с Вашингтон. Ердоган, който не се интересува от F-16 или от среща с президента на САЩ Джо Байдън, може лесно да се върне към политика на прелитане и провокации.

Вашингтон ще трябва да реши каква позиция ще заеме и дали ще се откаже от илюзиите си. Няма съмнение, че определени хора ще излязат и ще предложат одобрението на споразумението за F-35 с Гърция да бъде отложено, докато прахът с Анкара се улегне и стане по-ясно дали Турция ще получи своите F-16.

Така или иначе, гледаме към изцяло нова игра, тъй като съседството ни отново става непредсказуемо, пише още Kathimerini. ОЩЕ: Анализ: Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари