Борислав Сарафов: И Христос да номинират, ще го оплюят

15252
Борислав Сарафов: И Христос да номинират, ще го оплюят

Не чувствам никакви притеснения нито в личен, нито в професионален план, нямам угризения. Не бих се кандидатирал за главен прокурор в тази изострена и чувствителна социална среда, ако имах такива. Това каза пред журналисти председателят на Апелативна специализирана прокуратура Борислав Сарафов на въпрос дали има удари, от които трябва да се предпази, предаде „Фокус”.

Сарафов днес беше номиниран от 5 члена на Висшия Съдебен съвет за главен прокурор на Република България. Преди малко повече от една година, когато се кандидатирах за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, очаквах удари под кръста, защото сега дори Христос да се кандидатира, би бил оплют и обруган. Струва ми се, че такава е ситуацията, каза Сарафов.

Появиха се нови имена за главен прокурор

След като дълго време председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров беше спряган за единствен кандидат за поста на главен прок...

Щом нямаше такива удари, аз за себе си не чувствам угризения, каза той. На въпрос как ще се развива Апелативната специализирана прокуратура, ако бъде избран за главен прокурор, Сарафов посочи: „Апелативната специализирана прокуратура е част от прокуратурата на Република България. Считам, че аз ще имам детайлен поглед и върху нейната работа и в рамките на по-големите си правомощия мога да оптимизирам нейната работа – кадрово и материално”.

Борислав Сарафов каза, че ситуацията по избора на главен прокурор може да се определи като патова. Процедурните правила предполагат възможност за балотаж. „При балотаж един от кандидатите ще отпадне, което означава, че ще се влеят гласове към останалите двама. Но ще има ли балотаж не мога да ви кажа”, посочи, Сарафов.

„На маса с бели покривки няма да правя кампания, а със сигурност ми предстои да изложа концепция. Това е състезание на идеи и концепции. Всеки ще предложи своята и се надявам моята да се хареса на ВСС”, каза още Борислав Сарафов.

Той благодари на вносителите на кандидатурата му и посочи, че това е висока оценка за постигнатото от него досега. „Оценявам шансовете си като големи. И двамата кандидати – и Галина Тонева, и Сотир Цацаров са изключително достойни кандидати. За мен е чест да бъда редом до тях, но се надявам ВСС да избере най-достойния.

Откриха процедурата за избор на главен прокурор

ВСС откри процедура за избор на главен прокурор на Република България.Преди това кадровиците в продължение на няколко часа приемаха про...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com