Появиха се нови имена за главен прокурор

10366
Появиха се нови имена за главен прокурор

След като дълго време председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров беше спряган за единствен кандидат за поста на главен прокурор, вече е известна и втора кандидатура. Това е заместник-главният прокурор Галина Тонева.

Кандидатурата на Тонева е издигната от Камен Ситнилски, член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тонева е подкрепена от общо петима членове на ВСС - Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Ситнилски, Юлия Ковачева и Румен Боев, предаде Агенция "Фокус".

Откриха процедурата за избор на главен прокурор

ВСС откри процедура за избор на главен прокурор на Република България.Преди това кадровиците в продължение на няколко часа приемаха про...

Други петима членове на ВСС подкрепят номинацията за главен прокурор на Борислав Сарафов, председател на Апелативната специализирана прокуратура. Това са Георги Колев, Димитър Узунов, Милкова Итова, Мария Кузманова и Юлияна Колева.
Днес е последният възможен срок за внасяне на номинации за главен прокурор.

Междувременно  Цацаров обясни пред bTV, че няма как да спре хвалбите, които висши представители на изпълнителната власт отправят към него. Цацаров отрече да е в близки отношения с премиера Бойко Борисов или с вътрешния министър Цветан Цветанов. Председателят на Пловдивския окръжен съд обясни, че не вярва добрите думи на Цветанов да се дължат на факта, че точно Окръжният съд в Пловдив оправда вътрешния министър по делото за клевета, което беше завела срещу него съдия Мирослава Тодорова.

„Делото срещу Цветанов беше изпратено в Пловдив по процедурно решение на ВКС. Той беше оправдан само на първа инстанция. Предстои делото да се гледа на втора инстанция, на която не съм председател. А що се отнася до правораздаването, там където пише, че за 2011-а оправдателните присъди са 1,64% , аз казвам, че те са 7,77% – цифрите са манипулирани до безкрай”, обясни Сотир Цацаров.

Като повод за съмнение в публичното пространство се изтъква известен пример за доброто сътрудничество между МВР и съдиите в Пловдив още от времето, в което Бойко Борисов бе главен секретар. Тогава той подари лично оръжие на председателя на пловдивския окръжен съд като знак на признателност за добрата работа между местната "Темида" и полицията.

Избраха Бойко Найденов за и.д. главен прокурор

ВСС избра зам.-главния прокурор Бойко Найденов за изпълняващ функциите на главен прокурор на Република България. В момента Бойко Найден...

Тази „теза” за известна близост между него и управляващите обаче не се приема от Цацаров. Той я определи като „петното, което се хвърля върху колегите ми – представя ги като безропотно изпълняващи волята ми, продиктувана от Цветанов”.

Цацаров сподели още, че е безкрайно възмутен е появилите се в медиите информации, замесващи името на съпругата му в имотна измама. Според обвинителните информации тя закупила овощни градини за 120 000 лева, но в нотариалния акт била посочена фиктивната сума от 1000 лева за сделката. Така тя укрила огромна сума за данъци.

„Съпругата ми е нотариус в Пловдив. През 2008 г. тя и още една жена правят покупка на две овощни градини със средства, които са напълно ясни от данъчните ни декларации. При такава покупко-продажба обаче има две страни. Ако една от страните има желание в договора да се не фигурира реалната цена, това не е нарушение на закона. Там наистина пише 1000 лева. По-късно обаче пред Сметна палата се декларира реалната цена. Аз съм посочил там сумата от 120 000 лева, знае се колко пари са излезли от банковите сметки – така че са платени всички данъци за този имот”, заяви председателят на Районния съд в Пловдив.

По повод възникналите съмнения в евентуална възможност за манипулация на вота на ВСС за главен прокурор – заради използването на електронна система, кандидатът за най-важния пост в съдебната система се „застрахова”, че няма власт в определянето на правилата за избора.

Съдебните такси скачат заради бюджета

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) намери начин да потърси резерви да закърпи бюджета си за следващата година. Кадровиците на Темида обяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com