Българи зад граница подкрепиха националния протест в България

13549
Българи зад граница подкрепиха националния протест в България

Българи зад граница организираха демонстрации в подкрепа на националния протест, който се проведе в десетки градове на страната. Във Виена се състоя демонстрация пред българското Посолство. В Лондон сънародници също се събраха, за да изразят подкрепата си за протестиращите в България.

Българите във Виена се обявиха в подкрепа на отвореното писмо от 35–те инициативни комитета в страната до президента Росен Плевнелиев и предлагат допълнителни препоръки и мнения. Това съобщи за Агенция "Фокус" от Виена Жулиен Желев. Пред събралите се участници в солидарната демонстрация във Виена, в подкрепа на Националния протест в Република България, провеждащ се днес, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия Елена Шекерлетова каза: „Аз ви благодаря, че в този доста студен неделен ден, очевидно сте водени от чувство на солидарност и съпричастност със събитията в България. Смятам с това, че българите във Виена дават един добър пример за начина, по който хората могат да изразяват своето мнение и свободна воля”.

В Монтана поискаха минимални пенсии за депутатите

1000 души, събрани на централния площад „Жеравица” в Монтана поискаха  минимални пенсии за депутати и министри. Парти...

„Тук съм чела, какви ли не грозни неща за българите, с какво ли не ни сравниха. От втория ден на протестите, исканията на протестиращите се промениха, народът се обърна, и може би това беше капката, която преля чашата на всички тези години търпеж от страна на народа. В България, човек го е и страх да си изказва свободно мнението. Българският народ все търпи, докато ножът не опре до кокала. Явно вече опря. Протестите са мирни, но има партии, които искат да ги саботират”, каза пред посланик Шекерлетова и участниците в демонстрацията, българката живееща в Линц, Теодора Милетиева.

Участниците в демонстрацията излъчиха 5-ма предстаставители, които разговаряха в сградата на посолството с посланик Шекерлетова и пълномощен министър Валентин Вълев.

На срещата представителите казаха, че напълно подкрепят отвореното писмо от 35–те инициативни комитета в страната, изпратено до президента на Република България Росен Плевнелиев, също така изразяват подкрепа на протестиращите и техните искания.

В допълнение, дават следните допълнителни препоръки и мнения:

- Разследване и съд на всички участници в държавното управление от 1990 г. насам.

Гонят безпощадно партийни активисти от трибуните

Протестните митинги и шествия, които заляха днес страната, бяха съпроводени с конфликтни ситуации, предизвикани не от сблъсъци с полици...

- Намаляване на броя на народните представители;

- Пренасочване на средства за интеграция на малцинствата в сферата на образованието и интеграцията, както и правилното им използване;

- Директен избор на представителите на съдебната власт;

- Разследване за злоупотреби с европейски фондове;

- Създаване на национална програма за заетост, с цел намаляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт;

Трета блокада на Орлов мост

Протестиращи блокираха за трети път Орлов мост в столицата, предаде „Фокус”. Десетина души седнаха на пътното платно на кръ...

- Стимулиране на българското производство, малък и среден бизнес, както и на регионалното развитие;

- Контролиране и прилагане на забраната за картелни споразумения;

- Разбиване на организираната престъпност;

От посолството гарантираха, че писмото с допълнителните препоръки, ще достигне до вниманието на българските институции.

Около 30-ина българи, живеещи в Австрия, се включиха в демонстрация в подкрепа на националния протест в Република България, проведен днес. Те изразиха желание, ако протестите в България продължават, и тук да се организират демонстрации в знак на солидарност, съобщи Жулиен Желев от Виена, Австрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com