За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

20934
За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила
Снимка: iStock/Guliver

Здравословното барбекю обаче е възможно, просто трябва да спазвате няколко правила. Изборът на правилните съставки е важен. Ключова роля играе начинът, по който храната се приготвя на барбекюто. Разберете какво да направите през сезона на барбекюто.

Как да печем на грил най-здравословно?

Въпреки че понякога го забравяме, изключително важно е да разпалим правилно барбекюто. За традиционно барбекю най-добрият избор ще бъдат брикети или дървени въглища, направени от дървета с твърда дървесина, които не съдържат смола, която може да отделя токсични вещества при горене. Избягвайте да палите барбекюто с материали като хартия, картон или лакирано дърво. След като запалите брикета, изчакайте да се появи слой пепел, което обикновено отнема около 30-40 минути.

Печене на скара върху поднос - здравословно или не?

При печене на месо на скара върху запалените въглища ще падне разтопената мазнина, която може да освободи токсични химикали. Тези изпарения могат да се издигнат и да проникнат в продуктите, приготвени на скарата. За да се предотврати това, е препоръчително да се избягва пряк контакт между месото и скарата.

Алуминиевите тави, макар и да са по-добри от държането на месото директно над пламъка, също имат своите недостатъци, като например неблагоприятното въздействие върху околната среда. Вероятно те не са безразлични и към нашето здраве. Затова е най-добре да инвестирате в тави за многократна употреба, например от неръждаема стомана.

Лекарите обясниха как да приготвяте барбекю, без да навредите на здравето си

Как да печем правилно на грил?

Печенето на грил може да бъде здравословно, ако спазвате няколко добри практики. При печенето на грил е важен не само изборът на подходящи продукти, но и техниката на печене. Грешките при гриловането могат да допринесат за образуването на канцерогенни съединения. Ето защо е важно да приготвяте храната в съответствие с принципите на здравословното гриловане.

Преди всяко барбекю оборудването трябва да се почиства старателно. Остатъците от храната могат да бъдат източник на отравяне.

Избирайте нетлъсто месо - избягвайте тлъсти парчета месо като ребра или наденички. Вместо това посягайте към нетлъсто месо - пилешки гърди без кожа, пуешко или нетлъсти парчета говеждо месо.
Не забравяйте зеленчуците - зеленчуците са чудесни на скарата. Нарежете ги на парчета, намажете ги леко със зехтин и ги поръсете с подправки, преди да ги сложите на скарата. Зеленчуци като тиквички, патладжани, гъби, чушки или аспержи се вписват идеално.

Избягвайте дима - прекомерното излагане на дим от дървени въглища може да бъде вредно за здравето. Опитайте се да не прегаряте дървените въглища и избягвайте пряк контакт на продуктите с пламъците.

Избягвайте да изгаряте месото или зеленчуците, тъй като изгарянето причинява канцерогени

Мариновайте - вместо готови сосове, които могат да бъдат пълни със захар и изкуствени добавки, изберете домашно приготвени маринати от билки, подправки и натурални сокове. Маринатите не само придават вкус, но и спомагат за намаляване на количеството канцерогени, които се отделят по време на печене на скара.
Внимавайте за времето на печене на грил - избягвайте препичането на месото, тъй като това може да доведе до появата на канцерогени. Опитайте се да изпечете месото на грил добре, но не го оставяйте да изсъхне.

Какви грешки да избягваме при печене на барбекю?

Замразена храна не - запомнете: не гриловайте замразена храна

Допълвайте ястията на грил със здравословни гарнитури - сервирайте ястията на грил със зеленчуци, салати от пресни зеленчуци и здравословни гарнитури като пълнозърнест хляб или зърнени храни.
Ето какви здравословни храни да изберете за барбекюто

Ако искате да печете на грил здравословно, струва си да избирате продукти с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на хранителни вещества. За здравословно барбекю избягвайте да добавяте твърде много сол, захар и наситени мазнини към храната.

Следните варианти са подходящи:

пилешки/пуешки гърди - те са богати на протеини и имат сравнително ниско съдържание на мазнини; риба като сьомга, херинга или риба тон - те са богати на здравословни омега-3 мазнини и протеини; зеленчуци - те са богати на фибри, витамини и минерали. Аспержите, тиквичките, чушките, патладжаните и доматите са чудесни варианти; морски дарове - скаридите, калмарите или мидите са нискокалорични и богати на протеини; гъбите на скара, като печурки, портобело или шийтаке, могат да бъдат вкусна и здравословна алтернатива на месото; тофу - ако сте веган или вегетарианец, тофуто е отличен вариант. То е богато на растителни протеини и може да бъде мариновано в различни подправки, за да придаде вкус.

Мариноване на месо - защо си струва

Маринатата придава по-наситен вкус и аромат на ястието. Те подобряват вкуса на месото, правят го по-меко и могат да помогнат за намаляване на образуването на вредни вещества, които се образуват при печене на месо на скара при високи температури.

Препоръчително е да се използват естествени съставки (като масло, различни билки, лимонов сок) и да се ограничат добавките, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето. Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com