Цацаров иска жандармерия с разследващи функции в селата

2896
Цацаров иска жандармерия с разследващи функции в селата
Снимка: БГНЕС

“Да се промени целият модел на охрана на обществения ред - силна полиция в градовете и силна, постоянно базирана жандармерия в малките места и села, и двете с разследващи функции.” Тези мерки очерта главният прокурор Сотир Цацаров като начин за справяне с битовата престъпност.

Този модел отдавна е въведен в западните държави и Гърция. Мерките са били дискутирани на среща в Академията на МВР, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният прокурор.

Панов контрира Цацаров: Никога не съм имал политически намерения

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че не се разпознава в казаното в понеделник от главния прокурор, че "полит...

Обсъдени са 3 проблемни области. “На първо място охраната на обществения ред. Всичко необходимо, за да почувства българският гражданин, че държавата е на своето място, защото вътре на хората се каза: “Държавата сте вие, силата на държавата сте вие”, обясни Цацаров.

Втората насока е противодействието на корупцията. “Не дребната, говорим за т. нар. противодействие на корупцията по високите етажи”, продължи той. И уточни, че проблемите не могат да бъдат решавани поединично - ако една спецполицейска операция действа някъде за ден-два, другаде няма да подейства. Нулева толерантност задал като формула премиерът Борисов, предаде "24 часа".

Цацаров посочи като проблем и недостига на съдебни медици. Така понякога в малките населени места се стига до абсурда убийци да излизат на свобода, тъй като съдебномедицинската експертиза още не е готова при искането за постоянен арест. “Не може един съдебен лекар да работи за три области”, каза той. Има и проблеми извън МВР или прокуратурата, добави Цацаров. Даде за пример Бургас, където кметът издаде заповед в нощните заведения да има металодетектори и да не се допускат хора с оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com