Цветанов: Вероятно процедурата за избор на КЗК ще бъде прекратена

2260
Цветанов: Вероятно процедурата за избор на КЗК ще бъде прекратена

Вероятно парламентарната комисия за избор на членове и председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прекрати сегашната процедура и ще стартира нова. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В сряда единственият кандидат за председател на КЗК Росен Желязков, който беше номинация на ГЕРБ, се оттегли.

КЗК не се впечатли от жалбите срещу спирането на поръчките за "Хемус"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение три жалби срещу прекратяването на обществената поръчка за доизграждан...

"Поради това, че има само един кандидат за председател и той се оттегля, може би ще се върви към прекратяване на процедурата и стартиране веднага на нова. Изненадан съм от това решение, но това е негово волеизявление, с което, разбира се, която и да било комисия трябва да се съобрази", каза Цветан Цветанов.

"Ще проведем разговор с него, за да видим дали ще даде съгласието си евентуално да бъде номиниран отново, но това е негов личен избор и ние трябва да се съобразяваме и с него", добави той.

Вчера бившият главен секретар на администрацията на Министерския съвет Росен Желязко, който беше номинация за ГЕРБ за председател на КЗК оттегли кандидатурата си. "Не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Нямам колебания в качествата си и не това е мотивът ми да се оттегля", аргументира се той.

Желязков, който беше кандидатът на ГЕРБ за председател на новата КЗК, увери, че е информирал вносителите за решението си. КЗК има нужда от доверие, затова се оттеглям, подчерта бившият обвиняем по аферата „Костинброд”. Караницата около новия състав на КЗК избухна с пълна сила в понеделник, 7 март. Тогава от Брюксел премиерът Бойко Борисов заплаши, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да не участва в избора на новия състав на КЗК. Няколко часа по-късно парламентарната група на ГЕРБ все пак обяви, че продължава с участието в процедурата. Напрежението се нажежи, след като стана ясно, че трима от общо 11 кандидата за КЗК са доста тясно свързани с бившия президент Георги Първанов.

Експерт: Заради отлагането на избора на КЗК, Комисията не може да разглежда жалби

Отлагането на избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще създаде проблем, тъй като проектът на тарифа за п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com