ЕК: България не спазва правилата за обществените поръчки в отбраната

6923
ЕК: България не спазва правилата за обществените поръчки в отбраната
Комисията загрижена за неизпълнени ангажименти

Европейската комисия предприе днес мерки, които да гарантират, че две държави членки (България и Люксембург) спазват своите задължения по прилагането на правилата на ЕС относно обществените поръчки в областта на отбраната, съобщиха от ЕК.

Комисията е загрижена от факта, че те не са изпълнили ангажиментите, произтичащи от Директивата относно поръчките за строителство, доставки и услуги в областта на отбраната и сигурността, която урежда възлагането на поръчки за оръжие, муниции и военни материали (и свързаните с тях строителство и услуги) за целите на отбраната, както и за чувствителни доставки, строителство и услуги за целите на сигурността. Ако директивата не се прилага изцяло във всички държави членки, то дружествата и данъкоплатците не могат да извлекат полза от по-лесния достъп до прозрачен, открит и по-конкурентоспособен пазар в областта на отбраната.

Споменатите правила са съобразени със спецификата на пазарите на оборудване за целите на отбраната и сигурността (2009/81/EC). Крайният срок за тяхното въвеждане изтече на 20 август 2011 г. Постигането на тази цел зависи от своевременното и правилно прилагане на директивата. В тази връзка Комисията изпрати мотивирани становища до България и Люксембург. Ако в срок от два месеца техните национални органи не представят задоволителни отговори, Комисията може да се обърне към Съда на Европейския съюз и да поиска налагането на финансови санкции.

С директивата на европейско равнище се въвеждат: справедливи и прозрачни правила, подпомагащи достъпа на дружествата до пазарите в областта на отбраната и сигурността в други държави от ЕС; гъвкавост на възложителите за договаряне на подробностите по елементите на сложни поръчки; възможност за възложителите да изискват от доставчиците гаранции за защитата на класифицираната информация от неразрешен достъп, както и за сигурността на снабдяването, така че въоръжените сили да получават доставките в срок — особено по време на криза или въоръжен конфликт.

Директивата обхваща специфични договори за възлагане на обществени поръчки в областта на сигурността и отбраната за: военно оборудване и свързаните с него строителство и услуги;

чувствително оборудване, строителство и услуги в областта на сигурността, във връзка с които се налага достъп до класифицирана информация. Възлагането на поръчки за неспециално и невоенно оборудване, строителство и услуги от възложители от сферата на отбраната и сигурността се урежда от Директивата относно обществените поръчки (2004/18/EC).

Двете директиви са съобразени с член 346 от Договора за функционирането на Европейския съюз, което означава, че държавите от ЕС могат да изключат поръчките в областта на отбраната и сигурността, ако разпоредбите на Директива 2009/81/ЕО не са достатъчни за защита на техните основни интереси в сферата на сигурността. Мнозинството държави членки вече са приключили или приключват транспонирането на директивата, докато в България и Люксембург цялостният процес все още предстои и се извършва много бавно, заявяват от ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com