Фандъкова: Ситуацията в столицата е усложнена

2889
Фандъкова: Ситуацията в столицата е усложнена
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в столицата е усложнена, зимна. Повече от 24 часа вали обилно сняг. Снежната покривка вече е над 30 см, а на места в южните райони на София и повече. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Повече от 24 часа работят всички екипи на терен. Общо над 200 машини са постоянно на терен. Продължават обработките на основните трасета, по които се движи градският транспорт, който от сутринта се движи нормално при зимни условия. На места обаче има закъснения.

Цялата техника към момента е на терен и е била на терен през изминалото денонощие, за да се осигурява движението. Въпреки тежката обстановка навсякъде градският транспорт се движи, макар и със закъснение.

“В момента има проблеми по пътя Бистрица - Железница и автобусът за Мало Бучино също се отклонява по-рано преди линията. Почиства се на място. Няма електричество в Мърчаево и Подгумер. В момента работят екипите на ЧЕЗ. Непрекъснато получаваме сигнали за паднали дървета”, заяви кметът Фандъкова.

Обработени до момента са 20 сигнала за паднали клони и дървета. Тя посочи, че в момента екип на спасителното звено работи на “Хан Кубрат” за отстраняване на паднало дърво, за да се възстанови движението там.

“Умолявам всички да се съобразят с тежките зимни условия и ако нямат спешна необходимост, да не излизат навън с автомобилите си навън. След като спре снеговалежът, вече ще можем да влезем да почистим и във вътрешно кварталните улици. В момента обаче трябва да се осигури движението по основните трасета в града”, обясни още тя.

Кметът посочи също, че ще продължи работата през целия ден и през цялата нощ, за да може да се осигури и през утрешния ден придвижването на хората. В момента се обработват и спирките на градския транспорт, ще започнат да се почистват и тротоарите, които са прилежащи към общински терени.

Фандъкова призова и гражданите да почистят тротоарите пред домовете си, пред офисите и магазините, за да може да се облекчи движението на пешеходците. В кварталите, които са в подножието на Витоша положението е сериозно. Превантивно е спряно движението към Витоша, за да може да се почиства и да не се рискува с придвижването с автомобили. Към момента обаче няма движение и към Алеко и към Златните мостове.

Фандъкова посочи, че според прогнозите се очаква снеговалежът постепенно да намалява, което означава че ще се влезе и постепенно по вътрешните улици.

Кризисният център на Столична община, където се приемат бездомни хора работи. 156 души са нощували през тази нощ там. Заради прогнозата за ниски температури през следващите дни, Фандъкова призова хората да подават сигнали на 112 за бездомници, за да бъдат настанени също там.

Кметът посочи също, че ситуацията ще продължи да бъде сложна и всички трябва да бъдат подготвени за това. По късно днес щабът за зимната обсстановка отново ще бъде свикан. В него участват както хора от общината, така и от Центъра за градска мобилност, екипи на КАТ “Пътна полиция”, ЧЕЗ, СДВР, пожарната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество