FAO: Храните поевтиняват в световен мащаб заради коронавируса

3147
FAO: Храните поевтиняват в световен мащаб заради коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати негативно от спада в търсенето, свързан с пандемията от коронавирус и от срива на петролните цени, съобщи в четвъртък ресорната агенция на ООН.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през март с 4,3% спрямо февруари до ниво от 172,2 пункта.

"Спадът на цените до голяма степен се обуславя от факторите, свързани с търсенето, а не с предлагането. Факторите на търсенето се влияят от все по-влошаващите се икономически перспективи", посочи пред Ройтерс старшият икономист на FAO Абдулреза Аббасиан.

Цените на захарта са с най-голям понижение от 19,1% в рамките на месец, показва индексът на FAO. Спадът е предизвикан от намаляване на потреблението, свързано с наложената карантина и блокада в много държави заради коронавируса, както и поради по-ниското търсене от производителите на етанол поради силното поевтиняване на суровия петрол, съобщи базираната в Рим агенция.

Ценовият индекс на растителното масло се понижи през март с 12% спрямо февруари в резултат на падащите цени на палмовото масло, което беше свързано с понижаване на цените на рафинираните петролни минерални масла и нарастващата несигурност относно въздействието на коронавируса върху пазара.

"Цените на петрола спаднаха с над 50% през изминалия месец, което предизвика голямо въздействие в посока надолу върху биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла", коментира пред Ройтерс анализаторът на FAO Питър Тойнес.

Индексът на цените на млечните продукти пък спадна с 3%, заради намаляването на котировките и забавянето на глобалното търсене на внос на обезмаслено и пълномаслено мляко на прах, докато индексът на месото спадна по-скромно с 0,6 на сто, посочва агенцията за храните на ООН.

Индексът на цените на зърнените култури се понижи през март с 1,9%, но цените на ориза нарастват за трети пореден месец в резултат на трупането на запаси поради притесненията относно вирусната пандемия и информациите, че Виетнам може да въведе забрана за износа на ориз. FAO обаче допълни, че Виетнам са омаловажили подобни информации.

Ето кои са коридорите, по които ще идват храна и други важни стоки за България във времето на коронавирус

Правителството реши кои да са граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на сто...

Прогнозата на Организацията по прехрана и земеделие към ООН за производството на зърнени култури в световен мащаб за 2020 г. остава непроменена спрямо миналия месец, като тя се доближава до рекордните нива от миналата година. FAO повиши оценката за реколта през 2019 г. до около 2,721 милиарда тона в сравнение с предходна прогноза от 2,719 милиарда, която да е с 2,4% по-голяма от реколтата през 2018 г.

За 2020 г. прогнозата на FAO за световното производство на пшеничени култури остава непроменена на 763 милиона тона, близо до рекордното ниво за миналата година. "Това, съчетано с множество налични запаси, ще помогне за предпазване на хранителните пазари от смут по време на бурята с коронавирус“, прогнозира агенцията.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 април

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...