X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 април

11471
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 април
Снимка: iStock/Guliver
Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 22:30 ч., 2 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25.

🔘 Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 14; Бургас – 20; Варна – 23; Велико Търново – 3; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 27; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 11; София – 274; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

🔘 Има нови изписани след две отрицателни проби за коронавирус. Така оздравелите и изписани след болнично лечение са 25. Новите случаи са както следва: 3ма изписани от Бургас - цяло семейство. По 1 в Шумен и Перник. От тях 18 са мъже и 7 - жени. Средна възраст на изписаните е 45 години.

🔘 Броят на починалите в страната в следствие усложнения заради коронавируса е 10. Средната възраст на починалите е 61,7 г.

🔘 Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус след проведените тестове сред всичките депутати в парламента, съобщиха от пресцентъра на партията. Вчера за коронавирус бяха изследвани всички народни представители, след като стана ясно, че д-р Хасан Адемов от ДПС е с положителна проба за вируса.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Банско: Лекари са възмутени от намеци на генерал Мутафчийски, че са крили болни от коронавирус. Отговорът на генерал Мутафчийски: "Информацията беше, че има данни за хора със симптоми, които не са подавани. За двуседмичния карантинен период официално имаме една група бременни подадени и лица от други градове - Ловеч, Карнобат. Ако не са имали никакви такива пациенти със симптоматика или са имали и са подадени - в коя лаборатория? Тогава ОК! Има много лесна проверка - в Рентгенологичния кабинет на Разложката болница"

🔘 Случаят "Гара Илиянци": Ако РЗИ ни ги подаде, ще ги тестваме, в момента обучаваме персонал от тях за откриване на референтна лаборатория - каза проф. д-р Мутафчийски. Щабът няма да носи чужди вини и отговорности, категоричен беше той. Жп експерт обвини НКЖИ за гара "Илиянци" и, че не се грижи за железничарите

🔘 Наложените глоби за разходки в парка вече са за милиони. Проф. Мутафчийски отново подчерта, че от 11 се хващат 2 заразени, и това е статистика в цял свят. Точно затова трябва да се спазва фанатичната хигиена и социалната изолация, категоричен беше отново той.

🔘 Русе: Бележки по домовете показват кой е под карантина

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 Най-шантавите фалшиви новини за коронавируса - зараза с групов секс и Баба Ванга

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 До момента са изследвани 200 полицаи, от тях никой не е заразен, каза Мутафчийски. Чакат се още резултати от изследванията на общо 1000 полицаи от цялата страна, според властите - те ще дадат картина за сравнение - как се движи разпространението на коронавируса в страната.

🔘 До момента са ясни резултатите на общо 184 депутати. От 92ма, изследвани във ВМА, има 2 съмнителни случая и те ще се изследват повторно, подчерта Мутафчийски. От другите изследвани в София 92 депутати има само отрицателни проби, продължи той. Някои народни представители още не са изследвани, по наша информация има депутати, които са изследвани и във Варна и в Стара Загора. Обобщението за резултатите на всички 240 депутати, ще дойде от председателят на НС Цвета Караянчева, подчерта Мутафчийски. Народните представители бяха изследвани за коронавирус, след като стана ясно, че вече има първи заразен с виуса в НС. Д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС, е в болница, в добро състояние. Днес ще бъдат изследвани други служители на НС и контактни на болния лица.

🔘 На Председателски съвет в парламента трябва да се реши как народните представители ще продължат работата си по спешните законопроекти: актуализацията на бюджета, предложението за удължаване на извънедното положение и промени в Закона за енегетиката, за да бъде възможна компенсацията за по-ниски сметки със задна дата заради поевтиняването на природния газ. п

🔘 Образование: Засега - основните матури ще са на 29, 30 май, 1 юни, както и на 13 и 15 юни

🔘 Томислав Дончев: Мислим за безвъзмездно финансиране на най-пострадалите фирми

🔘 Икономика: Бизнесът настоява за облекчения след Великден; Заплашена ли е България от празни хранителни магазини?; 15 организации от Асеновград поискаха финансово подпомагане от общината; Земеделци искат специален режим на работа в сектора; "Стомана Индъстри" съкращава над 300 работници; Омбудсманът моли колекторите за разбиране към хората с дългове;  БСК: Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от схемата "60/40"

🔘 София: Фандъкова била готова с мерките за помощ за бизнеса, но няма уточнения; Борис Бонев предлага 5-те общински дружества за пазари да се обединят

🔘 Статистика от министър Сачева: На 31 март е регистриран най-големият пик на безработни - 4 777 - своеобразен рекорд за системата. 3 327 от тях са съскратени точно заради "извънредното положение". Те са основно в областите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. Има и малка добра новина - 603-ма души са си намерили работа само вчера. Търсят се IT специалисти.  Общият брой на всички издадени болнични до момента е 176 086, болничните по причина карантина са 5 282, болнични с указания за коронавирус – 2 072. Важно е, че ако миналата седмица средният брой на болничните за седмица е бил 300 - 350 на ден, от началото на тази седмица средният им брой е вече 670 до 700 на ден. Това каза още социалният министър.

🔘 Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

🔘 БАБХ със съвети за пазаруването по Великден

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Как да се защитим от коронавирус при излизане от вкъщи

🔘 Може ли COVID-19 да оцелее върху плодове, опаковки или захарни изделия?

🔘 Бивш здравен министър се скара заради преувеличението със смъртността от коронавирус

🔘 Стреснахте ли се? Целта е постигната, значи

🔘 Психолог: Най-тежко от социалната изолация са засегнати възрастните хора

🔘 Център "Малки чудеса" с безплатни консултации на терапевти за всеки в нужда

🔘 Дезинформация: как да разпознаете и да спрете митовете за коронавируса

🔘 ДЗИ застрахова безплатно медицинските лица на първа линия в София срещу COVID-19

🔘 Коронавирус: как да се защитите от кибератаки

🔘 Най-забавните спортни майтапи с ген. Мутафчийски (СНИМКИ)

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 В Италия заразените са вече 115 242, което прави нови 4 468 случаяВсе още на Апенините обаче не бързат да кажат, че са достигнали т.нар. плато на кривата. Смъртните случаи за последните 24 часа са 760 т.е. общо 13 915 и коефициентът на смъртност на база известните случаи вече е близо 12%. За оздравели се считат 18 278 души. "Започваме да виждаме положителни резултати. Ако започнем да разхлабваме мерките си сега, всичките ни усилия ще са напразни", каза премиерът Джузепе Конте. Според него властите в страната не могат да кажат на италианците "ще бъдем свободни от 14 април", но остават във връзка с експерти, за да проучат възможността за облекчаване на ограничителните мерки. Конте поясни, че удължаването на карантината за Великден ще позволи на правителството да подготви "Фаза 2", в рамките на която първите съществуващи мерки ще бъдат отслабени. Това ще се превърне в период на „съвместно съществуване с вируса“, подчерта премиерът. След него ще започне "Фаза 3", която ще доведе до "възобновяване на нормалния живот и възстановяване", отбеляза Конте.

🔘 В Испания нещата са по-тежки от гледна точка напредък на COVID-19. За 24 часа има 6 120 потвърдени нови случая и те вече са 110 238. Починали са 709 души само през последното денонощие, с което общият брой смъртни случаи надмина 10 000 и вече 10 096. Оздравели са повече хора, отколкото в Италия – 26 743. Коронависурът остави без работа близо 900 хил. души в Испания

🔘 В Германия има между 84 415 случая т.е. 6 434 нови случая. 159 души са починали през последното денонощие и с това стават общо 1 090. В критично състояние са 1892 души, за оздравели се водят между 21 400. Германският канцлер Ангела Меркел вече обяви снощи, че карантината в страната продължава поне до 19 април. От германците ще се изисква "да намалят контактите си с други хора извън собственото си домакинство до абсолютен минимум според приложимите правила, дори и по време на великденските празници". Германия със сертификати за имунитет срещу коронавирус?

🔘 Във Франция потвърдено болните са 59 105 т.е. над 2 100 нови случая. Смъртните само за денонощие са 471, което е черен рекорд – общо станаха 4 503, а процентът на смъртност е малко над 7 на сто. За оздравели се считат 12 428.

🔘 Във Великобритания потвърдените случаи скочиха с около 4 244 за 24 часа и вече са 33 718. Смъртните случаи са 569 за денонощие, което прави 2 921 общо. Статистиката на оздравелите вече над седмица стои на между 135 и 180 души. Заради кризата, предизвикана от коронавируса, стана ясно, че British Airways обмисля временно да освободи 36 хиляди служители. Отбелязва се, че не става въпрос за уволнения на служители, но те ще са длъжни само временно да преустановят работата. Като цяло намалението ще засегне 80% от екипажите, наземния персонал, инженерите и служителите в централния офис на въздушния превозвач. На 31 март British Airways съобщи, че временно ще спре полетите от лондонското летище Гетуик поради пандемията от коронавирус. Джонсън смени тактиката с коронавируса, залага на масово тестване

🔘  Нова информация дава надежда за сериозен напредък в работата по ваксина срещу коронавируса

🔘  Министри в Чехия плащат глоби, защото не са носили маски на брифинг. От 12 март в страната е въведено извънредно положение заради увеличаване на броя на коронавирусните инфекции. В сряда правителството обяви намерението си да го удължи до 11 май, това решение все още предстои да бъде одобрено на 7 април от парламента на страната. Данните на института в "Джонс Хопкинс" сочат, че заболелите в Чехия са 3 805, за излекувани се приемат 67 души, а регистрираните смъртни случаи се увеличиха с 5 и вече са 44.

🔘 Междувременно, Кипър въведе строга карантина, след като в първите пет дни на по-леката са регистрирани много нарушения. Тогава подобно на Гърция там бе въведен режим на напускане на жилището с SMS. Към тази мярка се добавя вечерен час от 21:00 часа до 6:00 часа, включително в почивните и празнични дни. Възрастните над 65 години напускат един път дневно дома си с декларация, всички останали със SMS пак веднъж дневно. Всички магазини за хранителни стоки няма да работят в неделя. Потвърдено болните и с леки симптоми са длъжни да спазват самоизолация и да носят електронни гривни, които удостоверяват местоположението им. В един автомобил не бива да се возят повече от трима души, включително шофьора.

🔘 356 души достигна броя на починалите от коронавируса в Турция. Днес вследствие на заболяването са починали 79 души, докато вчера живота си загубиха 63 души. Това сочат данните на здравния министър на страната Фахреттин Коджа.

🔘 Броят на смъртните случаи от коронавирус в Румъния нарасна с 13, а общият им брой до момента е 107 души, съобщи Digi 24, позовавайки се на стратегическата комуникационна група за ситуацията с коронавируса към румънския кабинет. По-рано властите съобщиха за 2738 случая на заразени и 94 починали. Стотици заразени медици в Румъния - основният проблем е нехайството на една болница

🔘 В Гърция има нови 129 случая на потвърдено болни и с това те става 1 544. Починали са 53 души т.е. 2 нови смъртни случая, за оздравели се считат 61. Синодът на Гръцката православна църква призова вярващите да се молят вкъщи на Великден и да спазват препоръките на властите за опазване на общественото здраве по време на пандемията. Гърция изолира мигрантски лагер с множество случаи на коронавирус

🔘 Надежда от Гърция - скоро може да има много ефективно лечение за тежки случаи на коронавирус

🔘 Коронавирусът отне нови три живота в Сърбия и смъртните случаи станаха 31; общият брой пациенти достигна 1 171, съобщиха лекарите. Предишния ден сръбското Министерство на здравеопазването отчете 28 починали и 1 060 заразени. Крачка назад: Белград оттегля решението си за централизиана информация

🔘 В Хърватия болните са 1 011 т.е. 48 нови, смъртните случаи са 7, което е с един повече от вчера, оздравелите са 88, т.е. нови 15. В Северна Македония потвърдено болните са вече 384, т.е. 30 нови случая, 11 са смъртните, а 17 са оздравели. В Албания болните са 277, т.е. 18 нови случая, при 16 смъртни и 67 оздравели. За пример: Албанските депутати си намаляват заплатите

🔘 Кой как се бори с коронавируса по света - от чудати мерки кога да се излиза до хокей

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Заразените с коронавирус (COVID-19) в световен мащаб надмина 1 милион души. По последни данни установените инфекции са 1 002 272. Оздравелите продължават да се увеличават и вече са 210 000. Смъртните случаи са 51 442.

🔘 В САЩ нещата стават все по-тежки – над 236 000 са потвърдено болни т.е. само за денонощие са регистрирани над 21 000. Смъртните случаи със сигурност са над 5600. Флорида напълно блокирана заради коронавируса. Коронавирусът стигна и до Гранд Каньон

🔘 Обвиниха мъж в тероризъм - кашлял срещу клиенти

🔘 Пхенян твърди: В Северна Корея няма коронавирус. Съмненията, че в Китай е имало рязко увеличение на болни засега не се потвърждават. Според „Джонс Хопкинс”, там има 82 381 болни т.е. 90 нови случая, горе-долу в рамките на числото, което американският университет отчита от доста време насам. Смъртните случаи са 3316 т.е. има 6 нови. За оздравели се считат 76 420 души т.е. нови над 200 само за денонощието. Има ли случаи на коронавирус без симптоми, ето какво съобщи Китай

🔘 В Русия има вече 3548 случая. Смъртните случаи са вече 30, починали за последното денонощие са 6 т.е. смъртността е под 1%. За оздравели се считат 235 души. Ето каква технология ще използва Русия за ограничаване на вируса

🔘 В Южна Корея болните са 9 976, което значи 89 нови случая. Смъртните случаи са 169, което 4 нови за денонощие. 5828 са оздравелите.

🔘 В Иран потвърдените случаи са 50 486, т.е. почти 3000 нови случая за денонощие. Смъртните за последните 24 часа са 124 т.е. 3 160 общо, в критично състояние са 3871 души, за оздравели се считат 16 711 т.е.

🔘 Лекар от САЩ: Ваксината БЦЖ може да е оръжие срещу коронавируса

🔘 Бил Гейтс посвети статия на коронавируса и мерките срещу него. Тя бе публикувана във „Вашингтон пост“. 

🔘 Приемът на силен алкохол не ви спасява от коронавирусна инфекция, дори увеличава този риск, споделя за РИА Новости главният специалист по инфекциозни болести в централния административен район на Москва Илия Акинфиев.

🔘 Заради коронавируса: Масово има отправени искания към МВФ за заеми

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Още за болестта: Нови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Депутатите временно спират работа заради коронавируса

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

 

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално