Генерал от разузнаването: Няма връзка между атаката срещу НАП и сделката за F-16

9098
Генерал от разузнаването: Няма връзка между атаката срещу НАП и сделката за F-16
Снимка: iStock/Guliver

Не виждам връзка между хакерската атака срещу НАП и сделката за американските изтребители F16. Това каза за информационния блок "Добър ден" на Радио "Фокус" ген. Чавдар Червенков, бивш началник на Военното разузнаване. Той допълни, че не допуска възможността Русия да стои зад тази атака, тъй като най-вероятно става въпрос за индивидуално действие на хакер. Възможно е да е знак на протест към нещо, каза още той.

Още вчера вътрешният министър Младен Маринов заяви, че мейлът на хакерите идва от руски сайт и в него се иска оставката на финансовия министър. "Може би това има връзка с вчерашното решение за покупка на самолетите F-16", допълни Маринов.

Властите се оплакаха от "терористичната" хакерска атака срещу НАП

Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта определи хакерската атака, при която беше изтеглено огромн...

Най-вероятно хакването е станало през 2018 година, тъй като това са последните данни, разпространени от нападателите. Това е класически пример за хибридна война - да се пусне чувствителна информация, източена преди време в ден, в който правителството подписва важно решение - за закупуването на самолетите Ф-16, казаха източници на в. "24 часа" по-рано днес.

"Обезпокоително e обаче как въпросната атака е осъществена преди 20 дни, а ние нямаше да разберем нищо за нея, ако хакерът не се беше обадил сам. Интересно ми е институцията разбрала ли е, че има пробив в своята система за сигурност и какви мерки и взела", посочи Червенков. Говорим за суперкомпютър, който ще бъде инсталиран в България, страна сме, която доставя на Европа и на другата част от света доста от кадрите в областта на IT дейностите и технологиите, по линия на военните и НАТО се говори за киберсигурност и защита, а се оказва, че възлови елементи на български институции не са достатъчно добре защитени", каза още той. Ген. Червенков отбеляза, че подобни хакерски атаки създават несигурност в институциите и недоверие сред обществото, което само по себе си е заплаха за националната сигурност.

"Напрежението и недоверието в институциите са достатъчен удар и подриват сигурността, коментира още експертът. Според ген. Червенков е необходимо службите да разследват и да запознаят обществото с получената информация, защото неизвестността дава възможност за спекулации и конспиративни теории. Бившият началник на Военното разузнаване отбеляза, че опасност от подобни хакерски атаки съществува ежеминутно и фактите, свързани с пробив в системите на много по-сериозни организации в по-големи страни от България го доказват. Според него това е необявена война, която се води непрекъснато, защото хората, за които проникването в чужди компютри е занаят, се усъвършенстват непрекъснато, от друга страна институциите също обновяват защитите си. "Очевидно това е проблем, който ще се задълбочава в бъдеще, прогнозира генералът.

Припомняме, че за хакерската атака срещу НАП стана ясно вчера (15 юли), след като на електронната поща на определени медии бяха изпратени файлове, за които се твърди, че са на Министерството на финансите. Данните съдържали ЕГН-та, имена и доходи. По информация в някои електронни медии, течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през руски имейл сървъри масив от 57 папки. Хакерите твърдят, че състоянието на киберсигурността ни е пародийно. Освен това казват, че разбитите бази данни засягат информация за над 5 милиона български, чужди граждани и компании. Данните съдържат ЕГН-а, имена, а в определени папки има и справки за доходи.

За хакерската атака - БСП иска Борисов да обясни пред парламента, ДБГ пита има ли крадени банкови сметки

Парламентарната група на "БСП за България" настоя в днешното заседание на парламента да участват премиера на страната Бойко Борисов, ми...

Двама министри – Владислав Горанов и Младен Маринов бяха извикани на извънредно парламентарно изслушване, за да разяснят ситуацията пред депутатите.

По рано днес (16 юли) премиерът Бойко Борисов свика заради случката Съвета за национална сигурност. Министърът на финансите Владислав Горанов определи атаката като "изключително неприятна" и обясни, че около 3% от данните на НАП са засегнати.

Какво казва предполагаемият хакер за действията си - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...