X
 
 

Предполагаемият хакер, ударил НАП: Това се случва от 11 години

6641 8
Предполагаемият хакер, ударил НАП: Това се случва от 11 години
Снимка: iStock/Guliver
Анонимният хакер, успя да пробие системата на НАП, коментира случая, отговаряйки на журналистически въпроси. Става дума за въпроси на Нова телевизия.

Изрично е направено уточнение, че информацията се праща единствено на Нова телевизия, bTV и вестник "Капитал", защото само там хакерът виждал "истинска журналистика". Той твърди, че изтичането на данни става от 11 години и имало хакване още през 2012 година, с което са изтеглени 30 гигабайта информация, но тогава никой не разбрал. "Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine)", уточнява хакерът.

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката

"От руски домейн е изпратело съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървъ...

Хакерът твърди, че е изпратил оригиналните бази данни, които е изтеглил, до 56 сайта в  България, но без да дава имена. Проверка на Actualno.com обаче показа, че извън посочените от самия хакер медии и Mediapool никоя от по-известните медии не е получавала данните или поне не в общодостъпните редакционни пощи.

"Тъпите ви органи на реда няма да намерят нищо – те просто ще покрият истината", твърди още хакерът, който казва за себе си, че е руснак, но е женен за българка. Той добавя, че родителите на жена му живеят в България и затова видял със собствените си очи "колко преебана е България".

Хакерът е категоричен – ако държавата не каже истината за пробива, щял да качи 21 гигабайта изтеглени данни на руски и български торент тракери, така че всеки да може да ги види и да ги свали свободно. Той предупреждава и, че ако се публикува фалшива информация, ще пусне данни от две различни хакерски атаки срещу Министерството на финансите. Освен това, хакерът казва и, че има 3 гигабайта данни, свалени от bTV, която иначе сочи като пример за журналистика, както и от още две медийни компании, без да казва повече имена.

"Нека корупционните игри започнат", завършва съобщението, явно с препратка към популярната в цял свят поредица "Игрите на глада".

Най-вероятно хакването на НАП е станало още през 2018 г.

Атаката срещу НАП е станала чрез SQL инжекция, при която след като служители в приходната агенция са въвели потребителското си име и па...

Нова телевизия уточнява и, че коментарът на хакера е пратен от имейл адрес, различен от този, от който са пратени хакнатите данни. А вътрешният министър Младен Маринов коментира, че ГДБОП проверява писмото.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Хакерските атаки показват колко е несигурно интернет пространството и всички които му се доверяват и дават личните си данни и кодове при електронно теглене на пари или подаване на декларации до различни институции като НАП могат да пострадат.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Абе, гадно е, но все някак трябва да се бърка по дупките на скапаната некадърна и крадлива власт в България!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Каква радост,че хакерът казва, че има 3 гигабайта данни, свалени от bTV,а не примерно от actualno.com.. А да,няма как да минат актуалните като пример за журналистика,пък и едва ли има както да свалят хакерите от това сайтче,освен претоплени актуални манджи на по няколко дни.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Но ти явно обичаш претоплена манджичка и все идваш да грухтиш на копанката :)
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ти пък от къде знаеш 2.1?Ще ти се.
  : 0 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Очевидно е - щом кесиш тук, а не ходиш по форумите на БиТиВи-ту. Ще си почакаш обаче следващата дажбичка помийка, като грухтиш така неуважително.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ако е вярно, че тоя хакер-макер е руснак, то всичко е пределно ясно. Няма начин същият да се изявява като свободен електрон. Тия същите , дето още живеят в 19-век и искат да върнат и останалите там. Що не си гледа в кочината а тръгнал нас да оправя...?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ти юнако явно си още в 17 век така че по-добре не коментирай неща,от които не разбираш.Приятелски съвет,нищо повече.
  : 3 !