Граждани предлагат глоба и затвор за отричане на престъпленията на БКП и ДС

22488
Граждани предлагат глоба и затвор за отричане на престъпленията на БКП и ДС
Снимка: БГНЕС

Искане за промяна на Наказателния кодекс ще бъде внесено в Народното събрание. Промяната касае "БКП и Държавна сигурност", като желанието на вносителите е "отричането на престъпленията на тези две структури да бъде наказуемо - с глоба и затвор". Ето и точните текстове, които се предлагат:

1. Народното събрание да допълни Наказателния кодекс на страната с член, постановяващ: "Който публично оспорва, омаловажава, оправдава или отрича престъпленията на БРП /к/, БКП и Държавна сигурност в България през периода 9.9.1944 - 10.6.1990 г., престъпленията на други комунистически режими или престъпленията, извършени от нацистите, се наказва със затвор от 15 до 45 дни и глоба до 5000 лв." 

Над сто училищни директори са бивши агенти

Общо 117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на ...

2. Народното събрание да допълни българския Кодекс за социалното осигуряване с член, постановяващ: "Не се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на щатна  длъжност в ДС или като щатен функционер на  БРП /к/, БКП, ДСНМ и ДКМС  през периода 9.9.1944 - 10.6.1990 г."

Хората и организациите, стоящи зад предложението, са центърът "Хана Аренд" с представител Васил Къдринов, политически затворник, Георги Константинов, политически затворник, Асоциация за свободно слово "Анна Политковская" с представител Петър Пенчев, "Мемориал на съпротивата" с представител Ангел Николов, историк, Петко Огойски, писател, политически затворник.

Утре, от 11:00 часа, в БТА ще бъде представена цялата петиция с подробности относно предложението. На пресконференцията са поканени и полковниците от асоциациите и полковете на ДС о.з. полковник Горан Симеонов, полковник от ДС Чавдар Петров, о.з. полк. Юлий Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com