Изкарват бежанците от България с гумени лодки през Дунава

4627
Изкарват бежанците от България с гумени лодки през Дунава
Снимка: БГНЕС

Каналджии печелят милиарди от трафика на бежанци за Западна Европа. У нас, както и на Стария континент, се използват схеми както за бедни, така и за богати бегълци от военните конфликти. Наши трафиканти използват и надуваем лодки, за да прехвърлят на румънски бряг чужденци, тръгнали на запад.

Бандитите копирали схемата от наркотиците - гарант плащал парите при пристигне в Германия.

Според Марин Льо Пен Германия гледа на мигрантите като на роби

Лидерът на Френската партия „Национален фронт“ Марин Льо Пен обвини Германия за това, че властите на страната откриват наци...

Бежанците влизат в България през река и напускат през река. За да влязат в страната ни, те трябва да преодолеят сравнително плитката Резовска река край Малко Търново. За да стигнат до Румъния обаче, трябва да преминат през Дунава. Това е последния използван маршрут от българските мафиотски групи, пише „Стандарт".

За целта местни бандити около Видин в последните 3-4 месеца масово купували гумени лодки, а след това им слагали мощни двигатели. Всяко надуваемо съоръжение побирало по 7-8 души, а разстоянието от километър-два до румънския бряг се минавал за не повече от 10 минути. От другата страна стоели отново българи заедно с водач-румънец. Само за час с 3-4 лодки се прекарвали по 150 души. Те били натоварвани в 12-15 буса и тръгвали към следващата граница.

Преминаването през Турция, България и Румъния били само отделни етапи от цял перфектно функциониращ канал от Сирия до Германия, разказват столични бандити. За разлика от по-малките канали, където парите - обикновено до 1000 евро, се плащали предварително и нерядко трафикантите оставяли бежанците веднага след първата премината граница, този канал бил за по-заможните бегълци от военните конфликти в родината им. Цената била между 8000 и 10 000 евро на човек, за да стигне безпрепятствено от Сирия до Германия. „Ако сте семейство и имате малки деца, сумата скача до 15 000 евро", казват близки до каналджиите. Различните държави се минавали през зелена граница, но организацията била повече от перфектна. След това вътре в държавите бежанците се транспортирали задължително в пътнически бусове - все едно хора са тръгнали на екскурзия.

Маршрутите били отработени в детайли - знаело се до десетина метри действието на инфрачервени детектори по границата, изчаквали се конкретни дежурни смени, за да се премине браздата. За всяко пътуване се изготвяла легенда, която да послужи при евентуална пътна полицейска проверка.

„Тук не можеш да изоставиш сириеца на пътя, или в гората. Защото все едно си работил ангария. Тук е като при наркотиците - парите стоят в гарант, който се разплаща, след като пратката стигне крайната точка - Германия, Австрия, Холандия", разказват трафиканти. По време на „трансфера" бежанците имали малко пари в себе си - максимум до 300 евро. Всичко друго се прехвърляло в дебитни карти, които се раздавали на сирийците, след като стигнели в Европа. „Това също е вид гаранция, но обратна. Целта е бежанците да изпълняват всички указания на организаторите на канала и да не проявяват неразумно творчество по пътя", разказват бандитите. В отработената схема се изключва случаи на дрязги между изпълнителите - шофьори и трафиканти от една страна и бежанците от друга. „Имаше няколко инцидента по границата с Турция и Сърбия, които дори завършиха със смъртта на шофьори, намушкани с ножове от недоволни и изнервени бежанци. Затова те също са заложници - нямат документи и пари, докато не стигнат последната дестинация", казват запознати.

Унгарският принос: една ограда и няколко лицемерни фрази

Виктор Орбан е майстор на силните фрази. С тях той клейми слабостите на европейската бежанска политика. И щеше да е прав, ако зад тези...

Преди огромното количество мигранти били прекарвани през Сърбия. Там обаче властите не си поплювали - задържат ли те, ти тряскат ефективна присъда по 4-5 години затвор. В Европа обикновено се стигало само до условни присъди, ако те хванат за първи път и осъдят за каналджийство. Затова бил избран друг маршрут през Румъния, Унгария или Чехия.

Каналите на трафикантите били осигурявани откъм полиция. „На най-невралгичните точки се плаща на местните ченгета. В България се дават по 500 лв. на полицай в дежурните смени за всяка група. Плаща се на определени хора за определен ден и час. Те просто трябва да си траят и да си затварят очите", казват каналджиите.

В момента най-силни били хасковски играчи, които първи направили връзката с големите сирийски организатори на трафика чрез техни турски приятели.

„Сега всички дилъри на дрога и контрабандисти на цигари са окупирали трафика на бежанци през България. Няма пари вече за хероин, всички пушат марихуана. Контрабандата на цигари също мина на втори план - печалбите са пренебрежимо малки в сравнение с трафика на сирийци", казват нашите бандити.

Понякога в каналите попадали и хора, които вече били задържани в България при опита да отидат по-на север. „1200 лв. струва да се издейства пускането на бежанци от общежитията в Харманли и Овча купел на свобода като временно пребиваващи", казват апашите.

Германия ще даде 6 млрд. от бюджета за приемането на бежанците

Управляващата в Германия коалиция, водена от Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, реши да отпусне 6 милиарда ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com