Унгарският принос: една ограда и няколко лицемерни фрази

7190
Унгарският принос: една ограда и няколко лицемерни фрази
Снимка: Getty Images/Guliver

Виктор Орбан е майстор на силните фрази. С тях той клейми слабостите на европейската бежанска политика. И щеше да е прав, ако зад тези фрази се криеше истинско желание за решаване на проблема, твърди Щефан Льовенщайн.

И най-отявлените критици на унгарския премиер Виктор Орбан не могат да отрекат едно - че показва слабостите на европейската, а и германската бежанска политика. В същото време обаче неговата собствена политика е противоречива, а своеволните му изяви всъщност са част от проблема, който ЕС има да решава. Унгария иска да затвори границата си към Сърбия с телени заграждения и да насочи бежанците към гранично-пропускателните пунктове. Берлин, Брюксел и Париж критикуват това остро. Какво прави тогава Унгария? Постепенно пропуска бежанците на тласъци през границата, но ЕС критикува и това. После Унгария внезапно ги задържа и затваря в един приемен лагер. ЕС обаче пак я критикува. Противоречието е повече от ясно: Редно е общността да вземе решение – за кое от двете ще критикува Будапеща - за затварянето на границата или за отварянето й, за задържането на бежанците или за пропускането им.

Защо Саудитска Арабия не приема бежанци?

Саудитска Арабия отпуска огромни финансови помощи за бежанците. Но не дава никому убежище. Каква е причината? В средата на август сауд...

Ситуацията е следната: Берлин не иска да връща бежанците от Сирия в Унгария или в другите европейски държави, както всъщност я задължават разпоредбите на Дъблинското споразумение. По този начин Берлин отправя сигнал към бежанците, че са добре дошли. Същевременно Германия изисква от Унгария да спазва Дъблинския регламент. Но нима Унгария е длъжна да си пари ръцете, за да може Германия да е с чиста съвест пред себе си?

Политиката спрямо бежанците от доста време насам е сред задачите, които унгарският премиер разглежда като свой приоритет. Не от вчера Обран предупреждава за едно развитие, което той смята заплашително и дори взривоопасно. В статия за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” преди време Орбан написа, че става дума не за бежански проблем, а за нещо като ново преселение на народите. Статията му предизвика широк отзвук в Германия и Европа с острия си език и необичайно откровената критика към другите европейски партньори.

Но за унгарците подобни речи не са нещо необичайно. Виктор Орбан неотклонно следва своя вътрешнополитически курс. При това с успех. След като в началото на годината позициите на управляващата партия Фидес и нейния лидер изглеждаха твърде отслабени, сега Орбан отново е поел инициативата в свои ръце. Само че плоската пропаганда и свързаните с нея намеци, че трябвало да се опази „здравето на нацията” и на целия християнски свят са чисто и просто отблъскващи – дотолкова, че дори Полша в лицето на бившия си премиер Туск – недвусмислено изрази несъгласие в Брюксел. Но това е само едната страна на медала.

Пропаганда и популизъм

Другата е, че със строежа на оградата и с плановете да разглежда молбите за убежище още в близост до границата, Унгария просто дава пример за това, което германците, австрийците и французите фаворизират като изход от кризата и препоръчват и на гърците и италианците. Става дума за това в "горещите точки" да бъдат изградени първоприемни лагери. Оттам бежанците да бъдат разпределяни на квотен принцип в цяла Европа. Хубава идея, но примерът с Унгария и тук показва, че тя едва ли може да се реализира лесно. Защото лагеруващите на гарата в Будапеща бежанци ще трябва да подават молби за убежище в Унгария и после да изчакват процедурата по предоставяне на убежище.

Защо американците харесват Тръмп и сие

Що за странни кандидати имат Републиканците за президентските избори през 2016 година? Почти никой от тях не разбира от политика. Но м...

Те обаче не желаят подобно нещо и нямат намерение да остават в Унгария. Нито пък искат да заминават за Литва или Словакия, а още по-малко за Гърция или България. Бежанците искат да бъдат приети в Германия, Австрия, Англия или Швеция. И тук Виктор Орбан е напълно прав, като посочва тази дилема. Не е прав обаче, когато казва, че проблемът не бил европейски, а германски. Защото засега няма по-добро предложение от това за разпределението на бежанците на квотен принцип. То обаче се проваля не по вина на Германия, а по вина на нейните партньори, в това число и Унгария.

В категоричната уж линия на поведение на Орбан всъщност има и голяма доза лицемерие. Защото Унгария, за разлика от други южни страни от ЕС, изпълнява задължението си да регистрира пристигащите бежанци. После обаче ги пропуска за дълго пътуване на Запад и не се отнася особено гостоприемно към тях. Едва след като Австрия заплаши да връща бежанци обратно, в съответствие с Дъблинското споразумение, в Будапеща се надигнаха критични гласове.

Унгария се опита да прехвърли на ЕС вината за собствените си провинения – едно отдавна изпитано упражнение, което често се прилага и на други места. В действителност европейските правила и сега дават на страните-членки възможност да настаняват бежанците на едно място, където те да изчакват процедурата по предоставяне на убежище. Будапеща току-що откри тази възможност и сега иска да утвърди и законово транзитните зони. Но от реториката, която съпътства това, ясно си личат истинските намерения на Будапеща – надеждата, че бежанците ще поемат по друг път – не към Унгария, а по възможност към Германия.

Щефан Льовенщайн, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Източник: Дойче веле

Да се родиш в Америка

Който е роден в САЩ, автоматично получава американско гражданство - независимо от това какви са родителите му. Това правило още е в си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com