Какво са си казали Бойко и Путин

20427
Какво са си казали Бойко и Путин
Имам чувството, че съм обграден от шпиони, споделя пред министрите премиерът

Разговорът между премиера Бойко Борисов и неговия руски колега преди дни бе придобил етикет "Топ секретно". Въпреки изказванията, че няма да разгласява какво си е говорил с бъдещия президент на Русия, Борисов все пак сподели щрихи от телефонната кореспонденция.

"В разговора с президента Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота", заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов, който взе участие в работата на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм.

"Атака": Поредното голямо предателство

"Атака" реагира остро на решението на кабинета за спирането на проекта АЕЦ "Белене". "Винаги сме били за рестартирането на 4-те затвор...

Премиерът е акцентирал, че ако предишното правителство е считало, че проектът АЕЦ "Белене" трябва да бъде осъществен, нищо не му е пречело да го строи.

От стенограмата на днешното заседание на министерски съвет пък става ясно, че премиерът е казал, че има чувството, че е обграден от шпиони".

Борисов дава за пример интервю на Иван Костов, който по-рано сутринта показва по телевизията решението, което днес взел кабинета. "Няма да се учудя сега, ако отиде и каже – той Борисов се съобрази с нашите предложения на "Синята коалиция"", прогнозира Борисов. Той изтъква, че "тук виня някои хора, които участваха в преговорите, защото повтарям, Дянков и Трайков ги пратих да съобщят това на руската страна преди няколко месеца".

Бойко Борисов обяснява, че е разговарял с Владимир Путин, защото "нито на мен, нито на него ни отива да влачим една тема толкова години". Друг мотив е, че така "в България да се създават позиции "за" и "против" Русия и "Белене", да се превръща в един проект на раздор, вместо на взаимно разбирателство".

Българският министър – председател припомня, че преди три години заявил на руския си колега, че ако не се намери голям инвеститор, който да влезе в проекта, няма да направим само българо-руска централа. "Така че, в този разговор счетох за нужно като партньори в проекта да го уведомя какво решение сме взели и не правих изявление по тази тема, тъй като исках да се вземе решение на Министерски съвет и едва тогава да направим необходимите коментари", обяснява Борисов. Пред министрите той посочва и че руската страна няма никаква вина за този проект, защото "те произвеждат реактори – който иска, да ги купува". Проектът у нас е компроментиран още от самото началото обаче и "има гигантски далавери, които са направени, и аз съм убеден, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение".

Премиерът казва, че решението от днес е възможно най-доброто за страната и дава възможност да се продължи работата ни в ядрената енергетиката. "Дава възможност да се направи хибрид с диверсификация на "Козлодуй" и на гориво, и на останали системи, след като се подмени турбината. С една нова турбина мощността може да се вдигне, казва той.

Борисов изтъква и че трябва да се платят над 21 милиарда по Белене, че не е изключена и опасността от земетресение. Премиерът посочва и че сто процента рискът се носи от държавата домакин на централата. "Фактът, че нещо 33 години не е станало, има нещо, което да му тежи", казва Борисов. Той посочва, че Путин приел тезите като правилни. Министър – председателят заръчва на министрите си "веднага да се отпочнат процедури, да се види дали не може при сегашните възможности на площадката "Белене" колко по - бързо можем да започнем изграждането на газопарова централа, модерна, мощна, която да балансира електрическата енергия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com