Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Череши - вдигат или свалят пикочната киселина

22 май 2024, 07:00 часа

Черешите са един от най-вкусните плодове. Хората с висока пикочна киселина, които следят диетата си,  трябва да знаят какво влияние оказва този плод върху нейните нива.

Как черешите влияят на нивата на пикочна киселина?

Яденето на череши намалява риска от пристъпи на подагра, установиха учени от САЩ.

Подаграта се характеризира с отлагане на уратни кристали в различни тъкани на тялото под формата на мононатриев урат или пикочна киселина. Както са установили учените, рискът от пристъпи на подагра може да бъде намален със 75%, ако успоредно с яденето на череши се проведе курс на лечение с лекарство, което намалява нивото на пикочната киселина в организма, съобщава изданието Тhe Health Site. 

Може ли да се ядат череши при диабет?

Черешите имат същия ефект - това е установено от ранни научни изследвания.

Изследователи от Бостънския университет са наблюдавали благосъстоянието на 633 пациенти, страдащи от подагра в продължение на една година. Пациентите са били разпитани за естеството и симптомите на тяхното заболяване, какви лекарства приемат и допълнителни фактори, включително консумация на череши или екстракт от череши два дни преди пристъп на подагра.  

„Нашите открития показват, че консумацията на череши или екстракт от тях намалява риска от епидемии“, казва авторът на изследването д-р Джан.

Диетичните препоръки за хора с подагра включват ограничаване на приема на пурини и алкохол. Храните с високо съдържание на пурини включват месни и рибни продукти, както и чай, какао и кафе.

Други ползи от черешите

Антоцианините и елаговата киселина в този плод са в състояние да блокират мутирали образувания, предотвратявайки превръщането на здрави клетки в злокачествени.

Гликозидът амигдалин намалява честотата на инфарктите. Кумарините и оксикумарините в този плод минимизират риска от инфаркт, инсулт и др. Антоцианините укрепват капилярите и нормализират кръвното налягане. Голямото количество желязо и мед в плода помагат за лечение на анемия.

Ползите за здравето от черешите не свършват дотук. Редовната консумация на черешов сок или плодове в малки дози (100-200 гр) спомага за подобряване на качеството на съня, нормализиране на чревната функция при запек, намаляване на интензивността на мускулната болка по време на големи натоварвания и бързо възстановяване при ставни заболявания.

Лекар: 20 череши заместват 1 хапче от това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес