Путин тръгна да променя границите с членки на НАТО в Балтийско море, Швеция се уплаши за свой остров

15523
Путин тръгна да променя границите с членки на НАТО в Балтийско море, Швеция се уплаши за свой остров
Снимка: Getty Images

Русия е решила едностранно да промени морските граници на страната с Литва и Финландия в Балтийско море, гласи проекторешение на руското правителство. Министерството на отбраната в Москва е предложило преразглеждането на границите на руските териториални води, което предизвика остра реакция от страна на Хелзинки и Вилнюс, а също и на Стокхолм (Швеция). И трите държави са членки на НАТО.

Конкретните промени

Според проектопостановлението от 21 май министерството предлага да се коригира границата около руските острови в източната част на Финския залив и около ексклава Калининград - при градовете Балтийск и Зеленоградск. "Държавната граница на Руската федерация в морето ще се промени", се казва в резюме на проекторешението.

Още: Русия започна тактическите си ядрени учения (ВИДЕО)

На границата с Финландия Руската федерация възнамерява да коригира координатите в района на островите Яхи, Сомерс, Холандия, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и в близост до северния входен нос на река Нарва.

На границата с Литва се преразглеждат районът на Куршумската коса в Гданския залив, районите на нос Таран, носът южно от нос Таран, както и Балтийската коса.

Ако бъде одобрен, указът ще влезе в сила през януари 2025 г.

Още: Путин да бъде натиснат отвътре и отвън: Теория за победа на Украйна от Foreign Affairs

Мотивите на Русия - за измерване са ползвани стари карти

В обосновката на промяната Министерството на отбраната на Русия изтъква, че при по-ранното съветско измерване на границата от 1985 г. са използвани морски карти от средата на 20 век, поради което те не съответствали напълно на по-съвременните картографски координати, предава "Ройтерс".

Снимка: Danish Defense Command

От проектопостановлението не става ясно какви консултации са проведени с другите държави около Балтийско море, ако изобщо са проведени такива.

Още: Швеция е готова да разположи ядрени оръжия в случай на война

Ответна реакция: "Ескалация срещу НАТО"

"Финландските власти проучват информацията в руските медии относно определянето на морските зони във Финския залив", заяви финландският президент Александър Стуб. "Правителството следи ситуацията отблизо. Русия не е влизала в контакт с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги - спокойно и въз основа на фактите".

Министърът на външните работи на скандинавската страна Елина Валтонен посочи, че Москва трябва да спазва Конвенцията на ООН по морско право.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че руското предложение е ескалация срещу НАТО и ЕС, като трябва да бъде посрещнато с "подобаващо твърд отговор".

Още: Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Швеция: "Путин се стреми към господство в Балтийско море"

Възможно е руският диктатор Владимир Путин да се стреми към господство в Балтийско море и да е хвърлил око на шведския остров Готланд, заяви върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден в интервю за германската медийна мрежа RND, публикувано на 22 май.

"Убеден съм, че Путин е насочил и двете си очи дори към Готланд. Целта на Путин е да придобие контрол над Балтийско море", заяви Биден и добави: "Който контролира Готланд, контролира Балтийско море": Крачка назад: Русия изтри предложението си за промяна на границите в Балтийско море

Готланд е най-големият остров в Швеция. Той се намира на около 330 км северно от руския ексклав Калининград, където е щабът на Руския балтийски флот, и е стратегически важен за отбраната на региона. Ако Русия завземе контрола над острова, тя може да заплашва страните от НАТО откъм морето, смята Биден.

"Това би означавало край на мира и стабилността в скандинавските и балтийските региони", каза шведският военен началник. "Балтийско море не бива да се превръща в площадка на Путин, където той сплашва членовете на НАТО".

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Швеция укрепи Готланд с постоянни войски и допълнителни сили, които могат да бъдат разположени временно, ако нивото на риска се повиши.

Страната официално се присъедини към НАТО на 7 март - почти две години след като подаде молба за членство в Алианса в пряк отговор на пълномащабната война на Москва в Украйна.

Още: Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Трагични съдби: българките, които проституират в Германия

Кредит за Украйна с пари от Русия: правомерно ли е това?

Първа публична поява след тежката диагноза: Кейт Мидълтън изглежда фантастично (ВИДЕА)

"Край на войната в Украйна"? Такъв бе планът. Но стана друго

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж

Защо Путин изпрати военни кораби точно под носа на САЩ

"Най-добрият футболист на Хърватия на всички времена". Защо Лука Модрич е толкова обичан

Зеленски: Русия ще бъде уведомена за плана ни, за да фиксираме края на войната на втората среща на върха

Започна официалната церемония на срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа