Люляха ни още 60 вторични труса

6665
Люляха ни още 60 вторични труса

Над 60 слаби труса е имало след първото силно земетресение тази нощ. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Всички последвали трусове са с епицентър около Перник и всички са с магнитуд над 1 по скалата на Рихтер.

Още около 100-ина микротруса са отчели сеизмолозите, каза проф. д-р Николай Милошев, шеф на Националния институт по геофизика и геодезия, предаде Стандарт Нюз.

Добрев: Язовирите не са усетили труса

Нямаме проблеми в секторите, които са подопечни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, каза министър Делян Добрев, ...

5-7 са усетени по-силно в София. 10-ина пък са усетени от перничани.

Д-р Милошев отново потвърди, че вече сме преживели най-силния трус.

Силен земен трус с магнитуд 5,8 степен е регистриран в 02,58 часа тази нощ. Трусът бе последван от още вторични трусове, като най-силният от тях бе в 04,30 часа, с магнитуд от 4,2 – 4,3 степен. Епицентърът е на десет километра запад – югозапад от Перник, между Перник и Рударци.

Служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и служители от областните дирекции на МВР продължават да обхождат засегнатите от земетресението райони, съобщиха от пресцентъра на полицията, предаде БГНЕС.

В двата областни града са формирани кризисни щабове, които координират действията на структурите на местната и изпълнителната власти. Извършеният оглед на язовирите е показал, че съоръженията са изправни, а стените им са без пукнатини. Сградите, по които са установени щети ще бъдат посетени от комисии, назначени от кметовете на общини за съставянето на протоколи. До 7.30 часа са регистрирани над 30 вторични труса с магнитуд между 2,5 и 3 степан по Рихтер. За последните три часа не са отчетени нови трусове.

В Столичната пожарна са постъпили 110 съобщения от граждани, които имат нужда от помощ за разчистване на повредено имущество. До този момент съдействие е оказано в 58 случая, а в момента аварийно-спасителните групи работят на други десет адреса. Най-честите оплаквания са свързани с напукани стени, паднали комини и отломки, затиснали превозни средства.

На територията на Радомир има спукан водопровод и водоснабдяването временно е преустановено. Екипи на водното дружество работят за отстраняване на аварията. Създадена е организация за доставяне на питейна вода с водоноски. Временно е прекратена работата на ТЕЦ - Перник, за да се извърши проверка на целостта на съоръженията и детайлите. Огнеборците вече обхождат с комисиите кварталите на Перник за установяване на степента на щетите на засегнатите сгради.

Гарваните пощуряха след труса - нападат хора

Гарвани нападат с особена ожесточеност хора в центъра на столицата, като според запознати агресивното поведение на пернатите вероятно...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com