МВнР за териториалните претенции на Румъния: Няма проблем

7391
МВнР за териториалните претенции на Румъния: Няма проблем
Ек мълчи, "Атака" и ВМРО искат незабавна реакция на държавата

Румъния обяви днес териториални претенции към България за черноморския шелф. Както Actualno.com писа, в интервю за местна телевизия румънският външен министър Кристиан Дяконеску отбеляза, че е нужно да се уточни морската граница между двете държави. Според него с България трябва да се проведе политическа дискусия по въпроса за разграничаването на континенталното плато и морската територия. „Става дума за държавната граница, морската територия между страните. Става дума за 17 квадратни километра – това не е много. Между европейски държави, които си сътрудничат в много направления, не виждам защо тези въпроси не могат да бъдат решени много бързо”, е казал Дяконеску. 

България и Румъния водят преговори за делимитация на черноморските пространства от повече от 20 години, като последният кръг (седемнадесети поред) се състоя през декември 2011 г. в София.  

Парламентарната група на „Атака” представи декларация, с която категорично се противопоставя на претенциите на Румъния за корекции на границата по континенталния шелф. От оскъдната информация става ясно, че се отнася за посегателство на 17 квадратни километра от територията на Република България, които в определен момент, могат да придобият изключително значение, по смисъла на бъдещите проучвания за наличие на нефтови и газови находища в Черно море, е записано в декларацията.

Министърът на външните работи на Румъния Кристиян Диконеску твърди, че претенциите им идвали от стари нерешавани дълги години проблеми. Как така изведнъж възникнаха тези проблеми и претенции, защо не са били повдигани през тези „дълги” години, питат от „Атака”. Българската страна също би могла да предяви претенции за неправомерното предаване на Румъния на Северна Добруджа, населена с българи през миналия век и представляваща изконна българска територия на румънската държава, се посочва в декларацията. Настояваме МВнР на България да реагира незабавно в полза на българския интерес, заяви Десислав Чуколов от ПГ на „Атака”. Настояваме българското правителство да вземе категорично отношение, за да не се повдига тази тема повече, посочи той.

Румъния ни натиска с опасен прецедент и искане на спорна зона по границата

След като вчера Сърбия ни обвини в "българизация и кражба на граждани", днес и румънските власти опитват натиск върху държавата. Румън...

Българският външен министър Николай Младенов трябва решително да парира всякакви опити на Румъния да търси „румънско малцинство” у нас. Задължително е МнВР да отправи изричен отговор към румънския външен министър Кристиан Дяконеску, (цитиран от румънски и български медии), който постави въпрос за обсъждане на положението на „малцинството” у нас, каза пък председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Ръководството на Съюз на патриотичните сили „Защита” определи в декларация като „абсурдни” претенциите на Букурещ за наличието на „румънско малцинство” в България.  

Европейската комисия засега отказа да се ангажира с коментар за информациите, че румънският външен министър е предявил териториални претенции към България, предаде БНР. От ЕК обаче припомниха, че всякакви териториални спорове задължително се решават между държавите, преди те да бъдат приети в Европейския съюз.

Говорителят по въпросите на разширяването Петер Стано заяви: Всички страни-кандидатки, които са включени в процеса на разширяване, знаят много добре, че едно от условията към тях е - да си изяснят всички проблеми със съседите си. Регионалното сътрудничество и постигането на споразумение със съседните държави са много важна част от присъединителния процес. Това каза Петер Стано, но не коментира дали при това положение, са допустими териториални претенции на една държава-членка към друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам
Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Мюсюлманите честват един от двата големи религиозни празници през годината - Курбан Байрам. Празникът тази година се отбелязва между 16-19...