Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тунелите по магистрала "Люлин" не са безопасни: ИПБ алармира

14 юни 2024, 11:33 часа • 4883 прочитания

Тунелите „Мало Бучино“, „Люлин“ и „Големо Бучино“ по трасето на магистрала „Люлин“ не са безопасни. Това е показала инспекцията на Института за пътна безопасност (ИПБ), направена на 13 юни тази година.

ОЩЕ: Пускат движението при 7-ми километър на АМ "Люлин"

В трите тунела липсва осветление, монтираните мантинели са повредени в следствие на катастрофи на 8 места, но АПИ не са предприели действия за обезопасяване на опасните места. Освен това след ремонтните дейности по асфалтовото покритие не е положена маркировка. Не е почистена и тревната растителност, като на места навлиза върху пътното платно и ограничава видимостта по посоката на пътя, показва проверката на ИПБ.

От ИПБ считат, че е налице много висок риск от настъпване на тежко ПТП. Настояват отговорните служители от АПИ да предприемат незабавно действия по обезопасяване на АМ „Люлин“ в отсечката от София до Перник.

ОЩЕ: ИПБ: МВР не е предупредило за опасност при новата организация на движение в София

„Проблемите, които сме установили, са хронични и ние многократно сме ги посочвали както на стопанина на пътя, така и на ДАБДП. Тъй като проблемите са налични за поредна година и след като бе многократно обявена „Война на войната по пътищата“ ИПБ изисква методология, съгласно която е взето решението да не се прави нищо по тези съоръжения представляващи национален интерес“, се казва още в становището им.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес