Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези симптоми издават стареене на тялото

16 юни 2024, 14:04 часа

Гастроентерологът Рустем Садиков идентифицира шест признака, които могат да показват началото на стареенето на тялото. Според него промените, свързани с възрастта, често се появяват незабелязано и хората започват да ги забелязват само по външни признаци. Има обаче и вътрешни промени, които не са толкова очевидни.

Признаци, които издават стареене на тялото

Първият признак на стареене е намалената подвижност. Това се дължи на намален мускулен тонус, което прави изпълнението на ежедневните задачи по-трудоемко и по-бавно.

Тази диета ускорява стареенето и "удря" важни органи

Освен това с възрастта хората често наддават на тегло и започват да се оплакват от подуване или разширени вени. Друг признак на стареене е намаляването на когнитивните способности: за мозъка става по-трудно да разбира сложни инструкции, креативността и концентрацията намаляват, възникват проблеми със съня.

Храносмилателните проблеми и сухата кожа също са признаци на стареене, отбеляза д-р Садиков. С възрастта функционирането на стомашно-чревния тракт се влошава, което може да доведе до нарушаване на имунната и ендокринната система и промени в чревната микрофлора.

Що се отнася до кожата, сухотата с времето води до появата на бръчки. Експертите препоръчват използването на овлажнители, за да се забави процеса на стареене на кожата.

Неврологът Александра Альохина споделя още 7 признака на стареене в тялото.

„Стареенето на тялото се проявява чрез много признаци, които невинаги са очевидни, освен вече споменатите, има и други важни показатели“, казва д-р Альохина. 

Чувството за умора и по-малко енергия може да е признак на стареене. Това се дължи на намаляване на ефективността на сърдечно-съдовата система и метаболизма. 

„С напредване на възрастта имунната система става по-малко ефективна, което прави тялото по-податливо на инфекции и болести. Възрастните хора може да са по-склонни да се разболеят от настинки или грип“, коментира специалистът. 

Влошаването на зрението, особено развитието на катаракта или свързана с възрастта дегенерация на макулата, и загубата на слуха са често срещани признаци на стареене. 

„Забравянето, затруднената концентрация и други когнитивни промени могат да бъдат признаци на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер“, казва д-р Альохина.

Метаболизмът се забавя с възрастта, което може да доведе до наддаване на тегло и промени в разпределението на мастната тъкан. 

„Повишената честота на уриниране или уринарната инконтиненция може да се превърне в проблем с възрастта. Намаляването на либидото и сексуалната функция са често срещани при мъжете и жените с възрастта", казва още експертът. 

„Тези признаци могат да варират от човек на човек и да се появят по различно време. Важно е да следите отблизо здравето си и да се подлагате на редовни медицински прегледи, за да идентифицирате и коригирате своевременно възможните проблеми“, съветва д-р Альохина.

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес