Новините: Най-важното за деня, 31 юли

6380
Новините: Най-важното за деня, 31 юли
Снимка: Съпротивата/Facebook

Редакционният екип ви представя най-важното от деня, 31 юли:

ОТРОВНОТО ТРИО ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ С БОРИСОВ САМО НА ПЛОЩАДА И ПОСОЧИ "ПОРЕДНАТА КРАЖБА НА КОЙ" (ВИДЕО)

Преговори с правителството можем да водим единствено тук на площада, но с изричното условие да подадат оставка. Това обявиха от Отровното трио, които се считат за инициатори на антиправителствените демонстрации и блокади. Адвокат Николай Хаджигенов, журналистът Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков направиха това на извънредна пресконференция пред медиите.

КАКВО ДОВЕДЕ ДО ПРОТЕСТА СРЕЩУ БОРИСОВ И ИСКАНЕТО НА ОСТАВКАТА НА ИВАН ГЕШЕВ

Какво доведе до антиправителствените протести, които паралелно искат и оставката на главния прокурор Иван Гешев? В търсене на корените на проблема двама юристи се обединиха около мнението, че когато диалогът в Народното събрание и между институциите липсва, обществото рано или късно излиза на площада. Защо е важен диалогът между институциите? Ето анализите на двама юристи - Борислав Цеков - доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при Българската академия на науките, и доц. д-р Наталия Киселова - д-р по Конституционно право в СУ и преподавател в Катедра Конституционноправни въпроси в Алма Матер.

АНАЛИЗ НА ПРОТЕСТА: БОРИСОВ НЯМА ДА СЕ ОТТЕГЛИ ЗАРАДИ 15 ПАЛАТКИ

Борисов едва ли ще се оттегли заради 15 палатки на Орлов мост. Точно обратното: заради блокадата на кръстовища той трупа шанс все повече хора да намразят протестиращите. Веселин Стойнев коментира препъникамъните пред протеста в анализ за Deutsche Welle. Протестът за оставките на правителството и на главния прокурор е гражданска акция на съмишленици. Блокирането на кръстовища като част от същия този протест обаче е съвсем друго - диктат над всички, включително над съмишленици.

ХОРА ОКОЛО МАЯ МАНОЛОВА ЗА ПРОТЕСТА: СДВР НИ ЗАПЛАШВА, ЧУВАМЕ СЛУХОВЕ, ЧЕ ЩЕ БУТАТ ПАЛАТКИТЕ

Полицията е изпълнител и трябва да си изпълнява задълженията да охранява протеста. Откровена неистина е, че комуникацията с протеста е затруднена. Нека властимащите да спрат да изпращат провокатори да ни разединяват – за случката и ареста на Петър Кърджилов имаме предвид. Това казаха представители на хората, блокирали "Орлов мост". По думите на един от събралите се на импровизирания брифинг, имало началник от СДВР, който ги предупреждавал, че полицаите били изнервени.

БЛИЗО 2 МЕСЕЦА ГЕШЕВ ДЕ ФАКТО НЕ ИЗПЪЛНЯВА СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ, КАКВО КРИЕ ТОЙ ОТ БХК

БХК осъди главния прокурор Иван Гешев преди близо 2 месеца за отказа му да предостави списък на наименованията на указанията и инструкциите, издадени от него. И след решението на съда обаче прокуратурата не предоставя исканата информация. Това съобщават от БХК. Решението на Административният съд София град (АССГ) е от заседание проведено на 21.05.2020г. и публикувано на 4.06.2020г. В него съдия Диляна Николова отменя мълчаливия отказ на главния прокурор на Република България да предостави на БХК списък с наименованията на издадените от него указания и инструкции до подчинените му прокурори в цялата страна. Също така осъжда прокуратурата да плати разноските по делото в размер на 510 лв. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

РЕШЕНИЕТО НА КС ЗА ПРЕЗИДЕНТА: ЗА, ПРОТИВ И КАКВО СЛЕДВА

Единодушно, на 30 юли Конституционният съд излезе с решение по дело номер 1 за 2020 г. по въпросите на главния прокурор Иван Гешев относно имунитета на президента и вицепрезидента. Това обаче вместо да изясни казуса дали те могат да бъдат разследвани, за какво и при какви условия, като че ли внесе допълнително объркване, дори се чуха гласове за необходимост от тълкуване на решението на КС.

"ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА" - ТВЪРДЕНИЯ ЗА ЗАПЛАХА КЪМ ЧОВЕК ДА ВЗЕМЕ ПОЛОВИН МИЛИОН ЕВРО ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА

Как са върнати парите в брой, иззети от прокуратурата при акция заради борбата за най-големия асансьорен бизнес в България - този на фирма "Изамет"? Парите, върнати от прокуратурата, са иззетите през 2019 година при претърсване 550 хиляди евро от банков сейф на съпругата на Илия Златанов - Юлия. Процесуално-следствените действия са в рамките на скоростно образуваното от Специализираната прокуратура (СП) наказателно производство по сигнал на Илия Златанов, подаден след среща в ресторант "Осемте джуджета"

САЧЕВА ПОСОЧИ БОЛНИЯ ОТ COVID-19 КМЕТ НА РУСЕ КАТО ВИНОВНИК ЗА ОГНИЩЕТО, ПЕРСОНАЛЪТ НА ДОМА Е ПРЕД НАПУСКАНЕ

Ситуацията с разпространението на коронавируса в дома за стари хора "Възраждане" в Русе към този час изглежда така: 215 общо са потребителите на дома за стари хора в Русе. 51 са заразените, а 22-ма са в болници за лечение. Двама души са починали. Шест души от персонала са дали положителни проби. "Тежка е ситуацията с нарастване броя на болните. Това е най-големият дом в област Русе - 220 души е капацитетът му, 217 са в момента. Увеличава се и броят на обслужващия персонал, заразен с COVID-19. Положението ескалира.

ГОЛЯМАТА ИКОНОМИЧЕСКА ДЕПРЕСИЯ - КАКВО СЕ ЗАДАВА?

Заради световната пандемия, световноизвестни икономисти прогнозират по-тежка от Голямата депресия през 1929-1934 г. Но причините и обхватът на двете кризи са много различни, за да бъдат сравнявани. Преди век имаме дълбока криза на "чистия капитализъм" и "свободния пазар", който се счупва и кризата трае, докато се намери ново равновесие между съвкупното търсене и предлагане с помощта на държавата като икономически агент. И понеже това трае години, всъщност говорим за Голямата депресия, която според различни анализатори трае чак до Втората световна война. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com