Общинарите се вразумиха за безплатното паркиране

4379
Общинарите се вразумиха за безплатното паркиране

Само с един глас "против" Столичният общински съвет прие решение, с което се отменя правото за безплатно паркиране на личните си автомобили в синята и зелената зона на всички, назначени на изборни длъжности в Столична община и в Столичния общински съвет.

Общинарите прецизираха текстовете в Наредбата за организация на движението на територията на общината и конкретизираха вида собственост на автомобилите, които могат да ползват за служебни нужди общинските паркинги и могат да паркират в синята и зелената зона безплатно.

Отпадна текстът от наредбата, според който "режимът на паркиране на превозни средства за служебни нужди в зоните за почасово платено паркиране и паркингите общинска собственост на територията на Столична община се прилага по отношение на превозни средства, обслужващи лица на изборна длъжност в Столичен общински съвет и Столична община за времето на техния мандат".

Правото за паркиране за служебни нужди в синята и зелената зона и на общинските паркинги ще се прилага само за автомобили, собственост на Столична община или такива, ползвани от звената на общинска издръжка.

Докато общинските съветници се караха дали е популистко да отпадне "служебният абонамент" за тях, протестите срещу синята зона продължиха пред сградата на общината. Гражданите се готвят да направят тази вечер палатков лагер пред сградата на "Московска" 33 срещу повишаването на цената за паркиране в синя зона, въвеждането на зелена зона и плащането на годишна такса за паркиране от всички живущи в зоните за платено паркиране.

"Когато един град избира хората, които иска в един определен период от време да се грижат за интересите на града, тогава трябва да се дават облекчения, за да имаш много повече време да мислиш за големите неща, а не да мислиш дали ти изтича времето да паркираш. Аз ви уверявам, че много малка част от общинските съветници ползват тези привилегии, но за мен привилегията е със знак на равенство на признание и доверие", заяви след заседанието Екатерина Йорданова от ГЕРБ, единствената, която се обяви "против" решението на общинския съвет.

"Заявявам съвсем категорично, че в политическа партия ГЕРБ и в групата на ГЕРБ винаги се дискутира това кой как гласува, аз съм се аргументирала. Аз застъпвам тази теза повече от 2 години - за унизително ниското заплащане на общинските съветници, за това, че всички заедно трябва да обединим усилията си и да кажем на гражданите, че не сме дошли да се обогатяваме, но също имаме нужда да храним семействата си", каза още тя.

Пореден протест срещу синята зона в София

Протестиращи ще излязат днес за пореден път, за да изразят недоволството си от новите наредби на Столична община за паркирането в син...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com