Отзовават посланик заради скандал

5939
Отзовават посланик заради скандал
Нови неразбории сред родната дипломация

МВнР отзова по спешност Георги Димитров, който до вчера представяше България в Сърбия. Към момента все още обаче Димитров продължава да пребивава в Белград, въпреки указа на президента Росен Плевнелиев.

Отзоваването на Димитров стана буквално часове след скандала с Августина Цветкова, заместник - министър на отбраната. За разправията със зам. - министърката стана ясно след публикации от самия Димитров в социалната мрежа „Фейсбук".

Външно глобено за злоупотреба с лични данни

Комисията за защита на личните данни е наложила глоба от 2500 лв. на Министерството на външните работи заради разпространени незаконно ...

Цветкова бе в Белград на 6 март по покана на Димитров за прием по случай националния празник 3 март. Тя имаше организирана среща със сръбския министър на отбраната Драган Шутановац. В последния момент Цветкова заявява на Димитров, че той няма да я придружи, както е по програма. Тогава Димитров коментира във Фейсбук за нарушения на дипломатическия протокол и изпраща сигнали до Външно и Министерството на отбраната.

“Георги Димитров има указ за освобождаване, издаден от президента Плевнелиев. Има и валидна заповед за прекратяване на задграничната му командировка. Фактът, че продължава да пребивава в Белград, опровергава всякакви претенции за професионализъм”, каза говорителката на МВнР Весела Чернева.

В същото време Георги Димитров твърди, че няма заповед за прекратяване на задграничната му командировка, допълва по темата Стандарт. Тук идва тънкият момент – Николай Младенов е подписал такава заповед през септември 2011 година. Димитров обаче осъди за това МВнР пред тричленен състав на ВАС, защото заповедта бе издадена, преди да има указ за прекратяване на посланическия мандат. Сега Външно обжалва пред петчленен състав на ВАС. Делото е на 15 март.

 

МВнР: Холандският премиер да се разграничи

Холандското правителство изрази съжаление по отношение на ефекта от сайта на Партията на свободата. За нас обаче това не е достатъчно. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com