Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Париж да разреши на Украйна да използва френските оръжия на руска територия, настояха френски депутати

20 май 2024, 09:50 часа • 1511 прочитания

Във френския парламент призоваха Париж да преразгледа политиката си и да позволи най-после на Киев да използва френските оръжия срещу руска територия, както по-рано направиха Лондон и Вашингтон. За това настоя ръководителят на комисията по външни работи на френския парламент Жан-Луи Бурланже.

"Правото на самозащита изключва правото на неприкосновеност на територията на агресора", се посочва в изявлението на Бурланже, цитирано от Le Figaro.

Време е Франция да се откаже от "сдържаността си и да се вземе решение" по примера на Великобритания, която в началото на май месец позволи на украинските войски да използват оръжията й срещу Русия (припомняме, че Обединеното кралство доставя на Украйна по-специално крилати ракети Storm Shadow). Миналата седмица най-после и САЩ предоставиха на Киев избора да реши дали да атакува обекти на руска територия с американските оръжия. Бурланже отбелязва, че би било абсолютно законно това да направи и Франция, тъй като така ще се сложи край на асиметрията между агресора и жертвата.

Още: Зеленски: Сирски е на предната линия, при Харков позициите ни са подсилени (ВИДЕО)

"В името на какво отказваме на украинците правото да отговарят с атаки на атаките, на които са жертва?", пита Бурланже, посочвайки, че при пролетната си офанзива Русия завоюва повече от 300 квадратни км в Украйна в Харковска област.

Нито Франция, нито другите западни партньори на Украйна искат да воюват с Русия, така че "не става въпрос за тяхната намеса в театъра на военните действия, а за премахване на неоправдано табу", каза още той.

Още: В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

Напомняме, че от началото на руската инвазия Украйна непрекъснато е ограничавана в правото си да използва оръжия, получени от западните партньори, за нанасяне на удари по територията на Руската федерация. Това ограничение на Запад обясняваха с факта, че дават на Украйна оръжие, за да се защити от Русия, а не да я атакува и за да намалят риска от "ескалация на конфликта", отчитайки, че Москва е ядрена сила.

Още: САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес