6 деца починали след чернодробна трансплантация в "Лозенец"

5637
6 деца починали след чернодробна трансплантация в "Лозенец"
Шефът на болницата получава по 15 000 лева на месец за извънредно положена работа

На общо 22 деца е направена чернодробна трансплантация от 2004 година досега. От тях 16 са спасени, съобщи директорът на Университетска болница "Лозенец" доц. д-р Любомир Спасов.

Тези деца не са имали никакъв друг шанс за оцеляване освен трансплантация, убеден е доц. Спасов. Само три от чернодробните трансплантации на деца са от трупен донор, едното дете е починало. През 2010 година Асен е получил черен дроб от трупен донор, но поради предаден сепсис, умира след интервенцията.

Спират трансплантациите в Правителствена болница

Агенцията по трансплантации спира всички трансплантации в болница "Лозенец", съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването...

Днес така и не стана ясно дали в болница "Лозенец" се прави предварително изследване на органите, които се трансплантират.

"Трансплантираме органа, който се подава, разчитаме на данните, които се подават от Агенцията по трансплантация", обясни доц. Спасов. "Донорството е изключително сложен процес. 68 живи донори са били изследвани в болницата, от тях много малко са били подходящи", каза още той.

"През 2002 година започнахме да се подготвяме да извършваме трансплантация. С професора, извършил първата чернодробна трансплантация в света през 1963 година разговаряхме и започнахме да се подготвяме за чернодробни трансплантации. Първата ни трансплантация извършихме през 2004 година в Университетската болница в Есен, Германия. В края на същата година извършихме и чернодробна трансплантация в България - на 7-годишна момиченце от жив донор - неговия баща, която беше успешна", разказа доц. Спасов.

В същото време стана ясно, че директорът на университетска болница "Лозенец" в София Любомир Спасов получава по 15 000 лева на месец за извънредно положен труд, заплатата му е около 1000 лева, отделно 600 лева взема като декан.

Увеличават се средствата за трансплантации

От тази година Министерството на здравеопазването ще плаща повече за извършването на трансплантации, като целта е да се увеличи броят н...

Пресконференцията бе по нареждане на премиера във връзка със сигнали за нередности в трансплантационната дейност на болницата. През миналата година на лекарите в "Лозенец" са раздадени 2,5 милиона лева за допълнително положен труд, каза в отговор на журналистически въпрос Спасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com