Петкова: Надминахме 20-годишен рекорд в електронатоварването, работим да няма режим на тока

1680
Петкова: Надминахме 20-годишен рекорд в електронатоварването, работим да няма режим на тока
Снимка: БГНЕС

Вчера бе надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система, но системата ни е стабилна и работи добре. Това каза на брифинг министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

По думите на Петкова ниските температури са довели до върховно потребление на ток.

"Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем - ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол". За радост нещата се нормализираха и ТЕЦ "Бобов дол" вече работи", обясни министърът в оставка, като поясни, че не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ "Русе", предаде Фокус.

"Изпълнителният директор на ЕСО поиска помощ от Румъния. Става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена в Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа. Всяка страна иска помощ, ако има възможност, я предоставя, ако не - отказва. Те отказаха", коментира Петкова. "Ние отказахме помощ на друга наша съседка, искаха приблизително 200 мегавата. От страна на Турция искаха помощ. Такава помощ се оказва непрекъснато. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително", поясни още тя.

"Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре. Енергийните ни предприятия работя почти в максимален режим, няма проблеми", допълни Теменужка Петкова.

Работим за това да не се стигне до режим на тока, наши съседи спират износа на енергия, допълни тя. „Предприети са всички действия, работим за това да не стигне до режим на тока. Гърция обяви, че затваря износа на електроенергия, в такава процедура са и други съседни държави. Не сме изолирани“, поясни Петкова. „Системите ни са зависими, няма как, когато другите затварят системи си, в същото време ние да очакваме енергия и след като тя не постъпи тук няма как да не се отрази на системата ни", обясни още тя.

"Ще предприемем всички необходими мерки и действия в рамките на закона, за да осигурим необходимата енергия, за да се задоволят нуждите на битовите потребители", коментира тя. "В момента правим анализ за това дали спрем износа на ток", допълни министърът в оставка.

Смолянска община обяви частично бедствено положение в 10 населени места

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви частично бедствено положение в с. Мугла, с. Турен, с. Търън и съставни населени места, с. Стража...

Потреблението на природен газ вчера надхвърли 16 млн. куб. м., което е рекорд, заяви Петкова.

"Най-голям дял в производството на електрическа енергия във вчерашния пиков ден и към настоящия момент - товарът в системата е над 7000 МВт, най-голям е дялът на кондензационните централи - приблизително 47-48%", обясни енергийният министър в оставка. По думите ѝ следва АЕЦ "Козлодуй" с близо 28%, водноелектрическите централи на НЕК с приблизително 8%, топлофикациите с приблизително 6%. Петкова уточни, че всички предприятия са в необходимата кондиция и работят добре.

"По отношение на доставките на природен газ вчера също беше отбелязан рекорд в потреблението. Вчерашното количество потребен природен газ надхвърли 16 млн. куб.м. Това е нещо, което не се е случвало от години. Доставките на природен газ за страната са нормални, ритмични. Това, което заявяваме като количества, се доставя от нашия доставчик. "Булгаргаз" е в състояние и ще задоволи всички потребности от природен газ както за индустриалните потребители, така и за газоразпределителните дружества", обясни тя. "Българските граждани трябва да бъдат спокойни, осигурени са доставките. В подземното газово хранилище в Чирен са налице над 340 млн. куб. м. газ, което гарантира сигурността на подаването на газ", коментира теменужка Петкова.

Петкова уточни, че добивът на въглища се извършва в нормални условия и параметри за тези есенно-зимни условия. По думите ѝ не е налице проблем с доставките на въглища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com