Румънският парламент разследва дали и къде са изчезнали 2 млрд. евро от хазната

1380
Румънският парламент разследва дали и къде са изчезнали 2 млрд. евро от хазната

Ръководството на румънския парламент (постоянните бюра на Камарата на депутатите и Сената - бел. ред.) задейства проверка по подозрения за липсата на 2 млрд. евро в хазната на страната.

Разследването се води по искане на председателят на Камарата на депутате Ливиу Драгня (Социал-демократическата партия – СДП). Той твърди, че в румънските финанси липсват 10 млрд леи (2,2 млрд евро), което е разликата между прогнозираните и реалните доходи в бюджета за 2016 година, съобщава Радио Румъния.

Новото румънско правителство - със стари муцуни, свързани с корупция

Новото правителство на Румъния, предложено от Социалдемократическата партия във вторник (3 януари), включва политици, които са били в з...

Предполага се, че недостигът е възникнал заради недостатъчното използване на еврофондовете. При това положение, смята Драгня, бюджетът е трябвало да бъде "в минус", а не "в плюс", както бе направено при предишното правителство на Дачиан Чолош, отбелязва още ТАСС. "Случилото се е незаконно. Този, който е изфабрикувал тези данни, трябва да си понесе отговорността“, изтъкна Драгня.

На пленарна сесия идната седмица парламентът ще одобри мандата на комисията за проверка, която в 10-дневен срок трябва да представи доклада си, пише БГНЕС.

Опозицията гласува срещу провеждане на разследването. Чолош заяви, че няма никакъв дефицит и обвини социал-демократите, че се опитват да отвлекат вниманието на обществото от неизпълнимите си предизборни обещания с помощта на провокации и пропаганда.

Actualno.com припомня, че на парламентарните избори на 11 декември в Румъния победи СДП. Тази партия заедно с Алианса на либералите и демократите сформира ляво-центристко правителство начело с премиера Сорин Гриндяну. То смени технократското правителство, което имаше подкрепата на дясно-центристката Национална либерална партия (НЛП) и президента Клаус Йоханис, който бе лидер на тази партия до избирането му за президент през 2014 година.

Обявиха състава на новото румънско правителство

Лидерите на двете коалиционни партии - Ливиу Драгня от Социалдемократическата партия (СДП) и Келин Попеску-Теричану от Алианса на либер...

Изданиeто Politico в началото на годината писа, че новото правителство на Румъния, предложено от Социалдемократическата партия във, включва политици, които са били в затвора по обвинения в корупция или са били замесени в различни корупционни схеми.

Въпреки обвиненията за корупция, които тресяха социалдемократите през последните години, те спечелиха изборите със сериозни икономически обещания за увеличаване на заплатите и пенсиите и намаляне на данъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com