Превозвачите готвят протести след 15 юни, ако проблемите продължат

16277
Превозвачите готвят протести след 15 юни, ако проблемите продължат
Снимка: БГНЕС

Съюзът на международните превозвачи постави срок до 15 юни на държавните институции, след който предстоят протести. Това стана ясно по време на Националния форум по проблемите на международния автомобилен превоз на товари, предаде „Фокус”.

По време на срещата се прочете декларацията на управителния съвет на Съюза на международните превозвачи: ”Браншът на международните автомобилни превозвачи заявява отговорно, че ако в срок до 15 юни 2014 г. държавните институции не вземат конкретни мерки по посочените проблеми, ще предприемем протестни действия”.

Отново напрежение сред превозвачите на българо-турската граница

Отново се появява усещане за предстоящи проблеми, свързани с превозите през българо-турската граница. Пред БНР председателят на УС на С...

Проблемите с административната тежест бяха представени от Христо Христов, член на УС на Съюза на международните превозвачи (СМП), запозна присъстващите с проблемите в административната тежест: “Бих искал да ви запознаят с широко рекламирания пакет за намаляване на административната тежест. Има няколко мерки, които ни засягат пряко.

Едната от тях е предложената „Автомобилна администрация”, която засяга намаляване на таксите по тарифа номер 5 или предложението на Автомобилна администрация да се намали таксата за издаване на лиценз от 2000 на 500 лева, да се намалят еднократните разрешителни от 15 на 10 лева.

Друга интересна мярка, която е в пакета, това е отказване на нотариалната заверка. Много добре знаем, че нотариална заверка на подписите при прехвърляне на подписите по моторни превозни средства има единствено в България. В пакет от мерки има и предложение в Наредба 1-45, което значително облекчават начина на регистрация и прекратяване на регистрацията, като едно от предложението е в пряко противоречие в Директива 19/99. За наше голямо съжаление по тези мерки няма никакво движение. Днес, сутринта имах разговор с човек от екипа на госпожа Бобева. Той потвърди това, което аз ще ви кажа - до момента няма нито едно решение по тези проблеми. Решението на Министерски съвет (МС) е от 22 октомври 2013 година, в което МС дава двумесечен срок на съответните министри да изготвят предложение за промяна в съответните закони и срок до 31 декември на заместник. Министър-председателят на икономическото развитие - да предостави отчет какво е извършено. Ако тези мерки бяха влезли до момента, вие много добре знаете, какви средства щяха да ни бъдат спестени, отделно административната тежест. При положение, че едната мярка е предложена от "Автомобилна администрация" и е изцяло в полза на бизнеса. В тази връзка подготвихме специално запитване до екипа на госпожа Бобева и ще попитаме защо не се работи по този пакет, при положение, че вече минават 6 месеца от срока, даден от Министерски съвет”, каза още той.

Упражнява се дискриминация върху български и румънски превозвачи в Европа. Това каза Илиян Филипов, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

Турските превозвачи не искат да плащат входни такси

Турция настоява да отпадне входната пътна такса от 43 евро, която нейните камиони плащат при всяко влизане на българска територия. Иска...

“В момента ние започнахме да губим пазарите в Близкия Изток, но много сериозни проблеми започваме да имаме всички български превозвачи на територията на Европейския съюз (ЕС). Всички стари членки, смея да кажа, че упражняват дискриминация към България и Румъния. Дискриминацията се изразява в това, че контролът е много завишен на български и румънски превозвачи. Няколкократно се налагат глоби, които след като подадеш, обжалваш чрез съд, тези глоби отпадат и съответно връщат парите. Но такова едно обжалване от българския превозвач струва близо минимум 3000 евро. Това е много сериозен проблем и мога да цитирам в момента какво се случва в Англия. Един превозвач, който влезе на територията на Англия и бъдат намерени в него емигранти - искам да ви кажа, че в Англия във всеки трети камион има емигранти, защото Франция абсолютно свободно е пуснала емигрантите да се разхождат по пристанището, шофьорите по никакъв начин не могат да си опазят превозните средства. Когато бъдат намерени емигрантите, в 90% от случаите шофьорът се пуска да продължи, свалят се емигрантите, но след няколко дни пристига една глоба в превозната фирма, че трябва да платим по 3000 паунда на човек. Това с френски, холандски и белгийски превозвачи не се случва. Имаме колеги, които имат лицензи в тези три страни – нито една глоба на такъв превозвач не е дошла, затова, че има емигранти на борда на превозното средство. По този начин постепенно със събирането на пари, започват да ни вадят и от този пазар. Ако продължаваме така, може би след време може би ще трябва да оставим около 3 % от автомобилите си, които сме регистрирали в България, за да си работим само тук”, каза още Илиян Филипов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com