Турските превозвачи не искат да плащат входни такси

17305
Турските превозвачи не искат да плащат входни такси
Снимка: БГНЕС

Турция настоява да отпадне входната пътна такса от 43 евро, която нейните камиони плащат при всяко влизане на българска територия. Искането е било поставено отново на последния кръг от преговорите, който се състоя в петък в нашето транспортно министерство. Мотивът на комшиите е, че освен входната такса турските превозвачи плащат и дневна винетка от 20 лв. Те настояват за пълна равнопоставеност с нашите автомобилни фирми, които плащат само винетка, предаде БГНЕС.

Нашата страна категорично отказва да се съгласи с турското искане. Причините са, първо, че именно турските камиони рушат най-много пътната ни инфраструктура, и второ, че с това бихме загубили около 12 млн. евро годишно, необходими за поддръжката й. За да ни притиснат, турците са поставили отпадането на входната такса като условие да изпълнят едно от основните искания на българските превозвачи - да увеличат квотата разрешителни от и за трети страни, но без да уточняват точно с колко. Така входната такса за турските камиони се превръща в разменна монета на преговорите и ги поставя в задънена улица.

Ще решим проблемите с границата с Турция в края на април, смята Папазов

В края на месец април мисля, че ще имаме готова спогодба с Турция, във връзка с проблемите по границата. Това каза министърът на тран...

В петък е било решено преговорите да продължат върху основата на спогодбата, подписана от транспортните министри на двете страни през 2012 г., която тогава не беше ратифицирана.

На преговорите било отчетено, че досегашните немотивирани задържания на наши камиони на българо-турската граница вече са история. При 25 000 превоза, извършени от наши превозвачи на турска територия от март 2014 г. насам, санкционираните превозвачи са само 21, седем от които - поради недостатъци на турската митническа инфосистема. Те вече са отстранени, уверили комшиите, а причините за задържането на останалите 15 родни камиона са обективни. Това е пренебрежимо малко - едва под 0,06% от превозите, се съгласили и двете страни.

Да бъде засилен контролът срещу сивия сектор, настояха от Съюза на международните превозвачи в понеделник. Те обявиха, че ще поставят въпросите официално на форум в четвъртък, и ако не бъдат чути от държавата, в рамките на месец ще предприемат форми на гражданско неподчинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...