Отново напрежение сред превозвачите на българо-турската граница

9262
Отново напрежение сред превозвачите на българо-турската граница
Снимка: БГНЕС

Отново се появява усещане за предстоящи проблеми, свързани с превозите през българо-турската граница. Пред БНР председателят на УС на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков подчерта, че затварянето на границата е крайна мярка, но не е невъзможна. Има напрежение, надяваме се да няма ескалация, добави той.

"Проблемите, които предизвикаха първите събития, съвсем не са решени в наша полза. Мога да кажа, че от страна на българския превозвач исканията, които бяха поставени, за да се облекчи преминаването на български автомобили през турската граница, в никакъв случай не са по-различни от преди събитията. Реално няма никакъв резултат от тези срещи. След протестите се водиха срещу между администрациите на двете държави, водиха се срещи на ниво министри, и въпреки всичко нищо, специално за обикновения превозвач, няма като промяна в преминаването на границата. Продължават да ни глобяват камионите, продължават да ни ги спират, продължават да тълкуват фактурата като транспортен документ. Всичко си е едно и също", заяви Траков.

Орешарски има 3 препоръки относно оградата по границата

Днес министър-председателят Пламен Орешарски прие и утвърди Доклада на Комисията относно преградното съоръжение на българо-турската гра...

По инициатива на Съюза на международните превозвачи в четвъртък ще се състои международен транспортен форум. На него са поканени представители на Министерството на транспорта, вицепремиерът Даниела Бобева, председателят на транспортната комисия и още много гости.

"Очакваме, че хората, които ще присъстват, ще бъдат съпричастни на нашите проблеми. Надяваме се, че ще излезем с едно открито писмо към управляващите в лицето на Министерство на транспорта, като се надяваме да се получат промени в самата администрация, за да се удовлетворят нашите искания и да се облекчи бизнесът. Основното нещо, на което ще наблегнем, е да спре това безхаберно раздаване на лицензи, което продължава от 2007 година, откакто сме влезли в ЕС. В момента в България се издава много лесно лиценз, което води до достъп до нашия пазар на чужди фирми, които не влагат един лев в нашата държава", коментира Траков.

Той подчерта, че дори да се установи нарушение, няма как да се отнеме лиценза на нарушителя например. "При такъв случай нарушителят трябва да се предупреди, но той ако няма да адрес в България, процедурата по известяването му ще отнеме месеци, в които той ще продължи да работи. Налице са много предпоставки за сива икономика, кухи фирми, които не работят на нашия пазар и се облагодетелстват от това лесно лицензиране и наемането на евтина работна ръка", изтъкна още Траков.

По данни на Съюза има раздадени 64 000 копия на лицензи, което значи, че в страната трябва да има регистрирани 64 000 автомобила. "Аз съм убеден, че в България няма регистрирани повече от половината от тези автомобили. Работят с чужда регистрация автомобили, не плащат данъци, не плащат гаражна площ, не плащат заплати, осигуровки, застраховки. Ние така не сме конкурентни с тях. Около 120 млн. се губят за държавата, не влизат в бюджета", алармира още Ангел Траков.

Турските превозвачи не искат да плащат входни такси

Турция настоява да отпадне входната пътна такса от 43 евро, която нейните камиони плащат при всяко влизане на българска територия. Иска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com