Прокуратурата: Адвокат Груев хвърля неверни твърдения

6581
Прокуратурата: Адвокат Груев хвърля неверни твърдения

Твърденията на адвокат Гачо Груев по нашумялото дело на Гергана Червенкова не отговарят на истината, твърди в нарочно съобщение до медиите ръководството на прокуратурата.

В интервю, излъчено по БНР на 28 юли 2013 г., адвокат Груев твърди, че обвиненията на американската прокуратура срещу българската гражданка Гергана Червенкова са "скалъпени и изфабрикувани" при посещението на българска делегация в САЩ, "със съдействието" на заместник главния прокурор Ася Петрова. Адвокат Груев призовава за това "да бъде търсена отговорност" от прокурор Петрова.

Искането за екстрадиция на Гергана Червенкова е отправено с дипломатическа нота от 29 януари 2013 година в съответствие с Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати, казва прокуратурата, цитирана от БГНЕС. На 23 юли 2013 г., с нова нота САЩ оттеглят това искане "по прокурорски съображения".

Отделен е въпросът за съответствието на направените от него коментари със същността и целите на екстрадиционното производство, както и това, че по време на въпросното посещение в САЩ Ася Петрова е заемала длъжността окръжен прокурор на град Шумен. Отправеното искане за екстрадиция е в правомощията единствено на молещата държава (в случая САЩ) и подобни изявления и призиви за "търсене на отговорност" са абсолютно безпочвени, заявяват от прокуратурата.

Междувременно на страницата във Фейсбук, организирана в защита на Червенкова, се появи съобщение, че адвокат Груев не представлява Гергана от 19 юли насам. "Адвокатът от САЩ, на когото г-н Груев твърди, че е изпращал документи, не е упълномощен представител на Гергана и не би могъл да внесе доказателствата в нейна защита. Г-н Груев упрекна също главния прокурор, че не си е свършил работата. Факт е, обаче, че Прокуратурата е длъжна да представлява САЩ в искането им за екстрадиция, а Съдът е длъжен да спазва двустранния договор, т.е и съдът и прокуратурата са си свършили работата.
Що се отнася до Договора за екстрадиция между България и САЩ, същият е внесен за разглеждане в Правна комисия към парламента и очакваме развитие", се казва в съобщението.

Цветан Цветанов стои зад обвинението срещу Гергана, твърди адвокатът на Червенкова

Причините за обрата се коренят в изключително силната и много активна защита по делото на Гергана Червенкова. Това каза пред БНР адво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com