Обявиха мегалита край Бузовград за природна забележителност

69579
Обявиха мегалита край Бузовград за природна забележителност

Със заповед на министъра на околната среда и водите скалният мегалит в землището на казанлъшкото с. Бузовград е обявен за природна забележителност, съобщиха от община Казанлък. Природният феномен ще бъде вписан в Държавния регистър на защитените територии при екиминистерството, предаде Стандарт нюз.

В границите на защитената територия се забранява: промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята, търсене, проучване и добив на подземни богатства, сечи, с изключение на санитарни, чупене, драскане и повреждане по всякакъв начин на скалното образувание, палене на огън, движение на моторни превозни средства, бивакуване и лагеруване. Контролът ще се осъществява от старозагорската екоинспекция.

Вдигат паметник на ген. Скобелев в Казанлък

Паметник на руския пълководец генерал Скобелев, прославил се в Руско-турската освободителна война, ще бъде издигнат в Казанлък. Иници...

Мегалитът, наричан още „Вратата на Богинята майка" или „Врата на Слънцето", е едно от култовите места в Казанлъшкия край. От дълги години поклонници от близо и далеч идват тук, за да почетат лятното слънцестоене и есенното равноденствие.

Скалният комплекс се свързва с обичаите и поверията на древните траки и се възприема и като тракийско светилище. Той придобива особена популярност след проучванията на бащата на българската тракоголия - проф. Александър Фол. По негова воля приживе съпругата му Валерия разпръсва праха на учения над скалите. Това прави мястото още по-интересно и сякаш наситено с тайнството на древната тракийска цивилизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини