Протестиращи: Стига смърт по пътищата

7385
Протестиращи: Стига смърт по пътищата
Те настояват прокурорите да пледират за ефективни присъди за водачи, които са причинили смърт и/или тежки телесни проведи на пътя при неспазване правилата на движение

Мирно шествие "Безопасни улици" се проведе в няколко града в страната – София, Варна, Плевен, Бургас, Симеоновград и Велико Търново, предаде БГНЕС.

Около 100 души участваха в мълчалив протест пред Народното събрание при стройна организация, с разпространяване на листовки с лого и грижливо изписани плакати, на които четем: "Стига смърт по пътищата", "Прокурори, спрете извънсъдебните споразумения", "Законодатели, гласувайте нови справедливи закони" и други.

"Загубихме приятелка на 22 години – Марияна Карабулева, която почина на 14 февруари", заяви пред БГНЕС младо момиче. Марияна Карабулева е била блъсната от маршрутка. "Мисля, че виновен е шофьорът, предприел неправилно изпреварване, но и общината, защото не са били почистени тротоарите", каза младото момиче. Според нея трябва да си отворим всички съзнанието, за да не допускаме първо да се случват трагедиите, а след това да излизаме да протестираме.

От инициативата "Безопасни улици" настояват прокурорите да пледират за ефективни присъди за водачи, които са причинили смърт и/или тежки телесни проведи на пътя при неспазване правилата на движение. Те трябва да са адекватни на тежестта на престъпленията. Съдиите да не оправдават и да не издават пробации, условни или ниски присъди на шофьори, които са причинили смърт на пътя дори и на един човек. Протестиращите искат да не се издават условни присъди на водачи, причинили смърт да се приемат за утежняващи обстоятелства, довели до смърт на повече от един човек, когато има превишена скорост, отнемане на предимство на пешеходна пътека, преминаване на червен светофар и др. Най-основното им искане е да няма извънсъдебно споразумение без знанието и съгласието на близките на загиналия човек между прокуратурата и извършителя на ПТП, причинил смърт.

Мирен протест под надслов "Безопасни улици" се проведе днес и във Варна. Инициатори са група студенти, чиято идея е да бъде почетена паметта на деца и млади хора, загинали нелепо в катастрофи по пътищата на България. Протестиращите в морската столица издигнаха плакати "Не на условните присъди при смърт на пътя", "Законодатели, гласувайте нови справедливи закони", "Прокурори, спрете извънсъдебните споразумения", "Спасете живота на пешеходеца", "Мирно шествие "Безопасни улици", "Искаме спокойно да вървим по улиците".

"Според нас, трябва да бъдат въведени радикални мерки и промени в Закона за движение по пътищата. Трябва да има строги санкции за тези, които го нарушават. Трябва да се подобри инфраструктурата и поддръжката на пешеходни пътеки. Трябва да се слагат "легнали полицаи". Това заяви Николай Величков от организация "Безопасни улици". Лично негово мнение, че едва ли не трябва да бъде контролирана всяка една пешеходна пътека, защото знаем, че това са проблемни зони. "Всеки ден виждаме по новините как някой е убит или блъснат на пешеходна пътека, това просто трябва да спре", подчерта Николай Величков.

Във Велико Търново на протеста се събраха около 30 младежи с искания за ефективни наказания за убийците на пътя. Шествието се проведе от парк "Марно поле" до паметника на Майка България и бе организирано от организацията "Безопасни улици". Искаме промени в законодателството, които да изключат условните наказания за пияни шофьори, причинили смърт при катастрофи. В момента съдии и прокурори пускат на свобода всеки от тях, който няма предишно наказание, като се позовават на чл. 66 от НК. Това е недопустимо. Време е младите хора да се мобилизираме, за да не приключва животът на наши приятели на пътното платно, заяви координаторът на протеста в старата столица Яна Дичева. Тя обясни, че е била близка приятелка на 22-годишната студентка Марияна, убита на Свети Валентин от маршрутно такси в София. Именно тази трагедия е провокирала младежите да организират протести в цялата страна.

12 са исканията на "Безопасни улици", отправени към съда и прокуратурата. Младежите настояват за премахване на извънсъдебните споразумения без знанието на близките на загиналите при ПТП. Катастрофите, причинени от пияни водачи или такива без книжка, да се третират като умишлени престъпления, глобите, предвидени в Закона за движение по пътищата да бъдат завишени и др. Всички искания са описани във флаери, които протестиращите раздаваха.

Младежите стартираха и подписка в подкрепа на исканията си. Тя ще бъде внесена в Народното събрание. Във Велико Търново в нея се подписаха 200 души.

В Симеоновград родителите на шестимата младежи, убити при катастрофа на Великден 2011 г., проведоха протест, който тръгна от лобното място на Красимир, Мелин, Трифон, Яница, Георги и Евгени. Близките се присъединиха към инициативата на клуб "Безопасни улици". И в Плевен десетки ученици, студенти и граждани се събраха на площад "Стефан Стамболов", откъдето тръгна мирно шествие срещу шофьорите-убийци.

Припомняме, че преди седмица зам. председателят на НС Анастас Анастасов заяви, че с промени в НК и НПК ще има по-тежки наказания за убийците на пътя. Около това становище, свързано с безопасността на пътя се обединиха тогава представители на МВР и депутати в НС на среща с близки на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Дни преди това родители на убити и пострадали деца при катастрофи, между които и родителите на децата, убити в Симеоновград, изпратиха отворено писмо до президента, премиера, ВСС, омбудсмана, главния прокурор и министъра на правосъдието. В него те настояваха за оставка на заместник-главния прокурор при ВКП Валери Първанов. Повод за исканата му оставка е негово изказване по медиите. В телевизионно предаване Първанов казал, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото това била "държавна политика", поради простата причина, че затворите в страната били препълнени. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com