Социалдемократите печелят абсолютно мнозинство в Словакия

4310
Социалдемократите печелят абсолютно мнозинство в Словакия
Tя е получила 44,41% от гласовете и ще има 83 депутати в 150-местния парламент

Социалдемократическата партия Смер-СД на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо си осигури абсолютно мнозинство в парламента на страната, съобщи БГНЕС.

Според окончателните резултати от гласуването на вчерашните президентски избори тя е получила 44,41% от гласовете и ще има 83 депутати в 150-местния парламент.

За пръв път откакто Словакия стана независима държава през 1993 г., една партия ще има абсолютно мнозинство в законодателния орган.

Освен социалдемократите в парламента влизат християндемократите и новата партия "Обикновени хора" - и двете с по 16 депутати. Партията на унгарското малцинство ще има 13 свои представители и се нарежда преди Словашкия демократичен и християнски съюз — Демократическа партия (SDKÚ-DS) на досегашната министър-председателка Ивета Радикова и Либералната партия – всяка с по 11 депутати.

"Ние сме за консолидиране на публичните финанси, но не и за сметка на хората с ниски доходи, заяви Робърт Фицо, изразявайки солидарността си с Евросъюза, който трябва да се справя с дълговата криза. Нашата програма е решително проевропейска. Ние живеем в ЕС, ние сме за запазване на зоната на еврото, за запазване на еврото като силна европейска валута", подчерта Фицо, който без съмнение ще е новият премиер на страната. Словакия е в еврозоната от 2009 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа