Психология на речевата атака: как да се научим да поставяме нахалниците на мястото им

26365
Психология на речевата атака: как да се научим да поставяме нахалниците на мястото им
Снимка: iStock/Guliver

Сблъсквайки се с грубост и безразсъдство, ние често се губим, без да знаем какво да противопоставим на някой, който ни обижда. За да разберете как да поставяте хората на мястото им, не е необходимо да се записвате в секцията по бокс или да изучавате бойни изкуства. За целта има една дума, която е много ефективно оръжие.

Как да научим как да поставяме хората на мястото им?

За да се научите как ефективно да използвате техниките на реториката (ораторството) в словесен двубой, ви е необходима определена психологическа подготовка.

- Придобиване на увереност в себе си, в своята дейност, в способностите си. Чувството за увереност ще ви позволи спокойно, без излишни емоции и без да губите достойнство, да отговорите на критиката, дори тя да е изразена в груба форма.

- Развиване на състояние на душевно равновесие. Неуравновесените хора бързо се дразнят и поради това губят, когато се налага да поставят събеседника на място.

- Овладяване на разнообразни начини и средства за ефективно общуване: правилна аргументирана реч, интонация, жестикулация, мимики.

- Да се научите да разбирате събеседника си, неговото/нейното емоционално състояние, отношение към вас, вашия бизнес и т.н. Такова възприемане на партньора ви в общуването ще ви позволи да изберете правилния тон, съдържанието на речевата атака и да отговорите на „удара“ на опонента.

Всички тези психологически умения са необходими не само в ситуация на грубост от страна на събеседника, но и при всяко общуване. Повечето хора ги усвояват още от детството, но не всеки ги има напълно оформени. В този случай трябва да се занимавате със социално-психологически тренинг, той е добър за развиване на комуникативните умения и за овладяване на начините за отразяване на психически атаки от страна на събеседника.

4-те най-нахални и нетактични зодии

Техники за речева атака - те ще поставят на място нахалните хора

Речта ни е богата на изразни средства и дава много възможности да поставим на мястото си нахалниците. Не без основание за хората, които са в състояние да победят опонента с една дума, се казва, че имат остър език. Ето някои ефективни техники.

1. Най-добрата защита е нападението. В отговор на груба забележка или упрек не се оправдавайте, а веднага кажете на опонента си оплакването си от неговото поведение, действия, позиция. И го направете по такъв начин, че събеседникът да изпита чувство за вина, това ще го лиши от чувството за превъзходство.

2. Сменете черното с бяло. Събеседникът ви е изразил недоволство от поведението ви? Намерете положителни аспекти в действията си и ги изразете. Това ще обърка нахалника и ще ви даде психологическо предимство.

3. Ефектът „Слаб!“. Това е ефективна психологическа техника, която работи безотказно. Ако човекът е недоволен от работата ви, предложете му да я свърши сам, да я направи по-добре, да покаже как се прави. По правило това предложение срива високомерието на критика.

4. Игнориране. Това не е точно реторичен подход, но е ефективна техника. Няма нищо по-хубаво от презрителното мълчание в отговор на забележките им. Особено ако мълчанието е придружено от снизходителна усмивка.

Използвайки техниките на реториката, опитайте се да не се подхлъзнете до нивото на хапливостта и обидите. Това е не само неприлично и неефективно, но и доказва, че твърденията на събеседника ви сериозно засягат. Не угаждайте на наглите хора с раздразнението и обидите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

„Не се страхувайте, това е протеин“: Какво ще стане, ако изядете плод с червей?

Стръкче от тази билка премахва неприятната миризма в гардероба

Какви правила се спазват при сушене на манатарки

6 признака, че сте майката в една връзка (и как да спрете да бъдете такава)

Любопитно за Либерия и нейното създаване

Какви груби грешки се допускат при сушене на кайсии

Само с 13 кораба побеждава повече от 130 - кой адмирал прави това?

Вместо кифла и кафе: 3 здравословни закуски

Без тичане и още 9 правила как да охладите домашния си любимец в жегата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com