Протестиращите студенти: „Вдигай си чуковете"

28967
Протестиращите студенти: „Вдигай си чуковете"
Снимка: Протестна мрежа

Разотиват се участниците в протеста, блокирали движението в района на Орлов мост в столицата. Протестиращите студенти се връщам към ректората на СУ „Св. Климент Охридски", а други недоволни граждани се разотиват. Движението в района на Орлов мост вече се осъществява свободно. Недоволните граждани скандират „окупация" и „оставка", свирят със свирки и бият на барабани. Полицията остава да патрулира в района на университета и Орлов мост.

Протестното шествие стигна до Орлов мост и блокира движението. Недоволните скандират „окупация" и „оставка". Към протестиращите на моста се присъединяват и протестирате студенти. Най-отпред на шествието вървят студенти с издигнати плакати, на които пише „Искам да живея нормално в България", „УАСГ е с вас", „Бъдещето сме ние - нека заедно да развием нещо по-добро", „Ние пък имаме морал", „Орешарски не е заверил". През кръстовището се пропускат единствено автобуси на градския транспорт - автобуси. В района има засилено полицейско присъствие.

И Лесотехническият университет влезе в окупацията

Лесотехническият университет в София се присъедини към протестната окупация на висши училища. Учебно-лабораторният корпус, Аулата и Б...

Протестиращите студенти вече са пред сградата на Народното събрание. Със скандирания „Дай оставката", „Окупация" и „Мафия" протестиращите достигнаха до сградата на Народното събрание, като преди това се спряха закратко на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски" и бул. „Цар Освободител" като движението беше блокирано. Шествието се спря пред сградата на Парламента, присъстващите скандираха „Оставка" и изпяха две възрожденски песни.

Протестиращите свирят на свирки, бият на барабани, развяват български знамена и подскачат. Около сградата на Народното събрание има засилено полицейско присъствие. Към протеста на студентите се присъединиха и други недоволни граждани, съобщиха от "Фокус".

Малко по-рано протестиращите студенти поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в столицата, запазиха минута мълчание в памет на Апостола и изпяха българския химн. Протестиращите студенти почетоха паметта на Васил Левски и за това, защото паметникът е бил осквернен за пръв път от 130 години насам. Студентите решиха тази вечер да променят маршрута си, като преминат пред паметника на Левски и тогава да отидат пред Народното събрание. Пред ректората на СУ „Св. Климент Охридски" един от протестиращите студентите каза: „Събрали сме се тук, за да свалим едно корумпирано правителство, което никак лесно за сваляне и може да ни накара да поемем в посока, която не сме предполагали - бъдете готови". Те заявиха че този протест е надпартиен и дори ще стане антипартиен и антисистемен и затова помолиха всички присъстващи, които са привърженици на някаква партия, да напуснат протеста и защото не искат политически агитации и да запазят протеста такъв, какъвто е. Протестиращите се придвижваха по бул. „Васил Левски", като запазиха тишина. След преклонението участниците в протеста потеглиха по улица „Московска" със скандирания „Заедно".

Блокирано е движението на кръстовището на бул. „Цар Освободител" и бул. „Васил Левски" пред Ректората от протестиращи студенти и други недоволни граждани, предаде Фокус. Протестиращите студенти по-рано тръгнаха от градинката на Софийския университет и достигнаха до сградата на Ректората. Протестиращите носят плакати, на които пише „Вдигай си чуковете", „Оставка" и „Свобода или СССР". Студентите скандират „Оставка веднага". Те свирят със свирки и бият на барабани. На кръстовището има засилено полицейско присъствие.

Очакваме среща само с премиера, не говорим с министрите му, казват студентите

Категорично отказваме да влизаме в дебат по която и да е тема с министрите от кабинета Орешарски. Това заявяват в свое официално съобще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com