СЖБ-КНСБ: Стачната ни готовност не е отменена

10035
СЖБ-КНСБ: Стачната ни готовност не е отменена

"В БДЖ продължава да няма добро управление. Обществената и държавната власти трябва да знаят, че стачната ни готовност не е отменена и ще се борим с всички законни средства". Това каза председателят на Синдиката на железничарите в България (СЖБ) към КНСБ Петър Бунев, съобщиха от синдиката, предаде БГНЕС.

Силното недоволство на синдиката идва от поетия ангажимент на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД да осигурят работно и униформено облекло и обувки на работниците и служителите, който ангажимент не е бил изпълнен в договорения срок – до 15 октомври миналата година, не е изпълнен и досега.

"Не мога да разбера защо така трябва да се случва, ако това беше частна компания, нямаше да имаме такива проблеми", коментира още Бунев. По повод това нарушение на Стачното споразумение от 10.03.2011 г. СБЖ е изпратил и сигнал до ИА "Главна инспекция по труда".

"В качеството Ви на ръководител на институцията, в чиито компетенции е възложен цялостният контрол по спазване на трудовото законодателство, Синдиката на железничарите в България [СЖБ] при КНСБ се обръща към Вас, използвайки сигналните си функции по чл. 406 от КТ, като Ви уведомяваме за следното нарушение на Наредбата за безплатното работно и униформено облекло /ДВ бр. 9, 26.01.2011 г./, извършено от ръководителите на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД с адрес на управление София 1000, ул. "Иван Вазов" № 3. Това се казва в сигнала изпратен до ИА "Главна инспекция по труда".

Въпреки задължението, което работодателите имат съгласно чл. 6 от Наредбата, още от 10.03.2011 г. до настоящия момент същият (същите) не са осигурили подходящо работно и униформено облекло и обувки в съответствие със спецификата на извършваната дейност и на работните места по съответните поделения на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД в градовете София, Горна Оряховица и Пловдив. В този смисъл до настоящия момент не е изпълнена т. 6 от Стачното споразумение за предприемане на действия за поетапно изпълнение на програмата за подобряване на условията на труд и снабдяването на работниците и служителите с лични предпазни средства, работно и униформено облекло, което трябваше да се осигури най-късно до 15.10.2011 г. Договореностите по настоящото споразумение са заложени в новите КТД на дружествата от 2011 г., действащи към настоящия момент. Предвид на гореизложеното и на основание чл. 406 от КТ, Ви сигнализираме за описаните в настоящия сигнал нарушения от работодателя, като настояваме в най-кратък срок да бъдат извършени проверки в съответните поделения в София, Горна Оряховица и Пловдив, да се направят съответните констатации и да бъдат наложени принудителни административни мерки за нарушения и да дадете задължителни предписания на съответните длъжностни лица", се казва още в сигнала до Главна инспекция по труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com