Токът остави България без правителство

5484
Токът остави България без правителство

Правителството на България подаде оставка на фона на многохилядни протестни акции, които се проведоха в столицата на страната. Причината за протестите – твърде високите цени на електроенергията.

Бойко Борисов, бившият телохранител на лидера на комунистическа България Тодор Живков, който стана премиер през 2009 година, обяви миналата сряда, че правителството му подава оставка. „Решението ми е непоколебимо”, каза Борисов. Причина за оставката станаха многохилядните протестни акции в столицата София. Участниците в протестите поискаха намаляване цената на електроенергията и повишаване на жизнения стандарт в страната.

Акредитирани в България чуждестранни журналисти посочват, че протестните акции, по време на които демонстрантите скандираха „Мафията в оставка!”, започнаха, след като гражданите започнаха да получават големи сметки за ток. През юли миналата година правителството увеличи тарифите с 13%.

Властите се опитаха да предприемат мерки за собственото си спасяване. Цените спешно бяха намалени, а правителството на ГЕРБ обвини за повишаването на сметките чуждестранните енергийни компании, работещи в страната. На първо място вината бе хвърлена върху чешката компания ЧЕЗ. Не се стигна до огромен скандал в ЕС и до българо-чешки конфликт, тъй като правителството подаде оставка преди да подпише документите за „наказанието” на компанията, която бе заплашена с отнемането на лиценз. Експерти посочват, че избирателите, спомняйки си многобройните случаи, когато и Борисов, и неговата партия, първо са говорели едно, а след това са променяли позицията си на 180 градуса, са загубили всякакво доверие към премиера, към правителството и към управляващата партия. На Борисов му бе припомнено, че именно той се е противопоставил на подновяването на строителството на АЕЦ „Белене”, която трябваше да бъде изградена от Русия, за да замести извадените от експлоатация мощности на АЕЦ „Козлодуй”. Според избирателите именно Борисов ги е обрекъл на високи цени на електроенергията и нисък стандарт на живот, а не чуждестранните енергийни компании.

На правителството му бяха напомнени и други проблеми – високата безработица (11,9%), средна заплата от 550 долара, неконтролируемото бягство от страната на милиони хора, което практически е довело до обезлюдяването на редица райони на страната.

Оставката на правителството означава предсрочни парламентарни избори. В създалата се ситуация на изборите се прогнозира победа на социалистите – наследниците на Българската комунистическа партия, чийто лидер Бойко Борисов е охранявал в началото на своята кариера.

Коммерсант власт

Трета блокада на Орлов мост

Протестиращи блокираха за трети път Орлов мост в столицата, предаде „Фокус”. Десетина души седнаха на пътното платно на кръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com