Всички с ГЕРБ

3711
Всички с ГЕРБ

ГЕРБ получиха пълната подкрепа на парламентарните групи за неотложния ремонт на мостове и виадукти.

124 гласуваха "за" декларацията, изготвена от управляващите през вчерашния ден и която днес бе обект на дебат в НС.

В декларацията е записано, че 41 НС след като се отчита необходимостта от неотложни действия, породени от последните извънредни събития - земетресение с висока степен на интензивност, поройни дъждове и наводнения, призовава МС: да предприеме незабавно ремонтно-възстановителни дейности, на база на констатации от технически експертизи на пътните съоръжения - мостове и виадукти, по републиканската пътна мрежа по ред и процедури, предвидени по закон.

Министерски съвет също трябва да изработи Многогодишна програма за мониторинг и рехабилитация на пътните съоръжения от републиканската пътна мрежа, като предвиди същата за финансиране в рамките на бюджетната процедура за държавния бюджет за 2013 г. и в тригодишната фискална рамка 2013-2015 г., с източници държавният бюджет, фондовете на ЕС и международните финансови институции.

Станислав Иванов от ГЕРБ предложи корекция на заглавието на декларацията - "декларацията относно неотложни ремонтни действия на републиканската пътна мрежа".

Строителният министър Лиляна Павлова обясни, че от много години насам експлоатационното състояние на над 4000 съоръжения и мостове в страната са обект на наблюдение, разработен е и план за действие, но засега не е осигурено многогодишно финансиране за това. Темата е част от бюджетната процедура за следващите три години. Наводненията предизвикват свлачищни процеси и това наложи възлагането на спешна експертиза на най-рисковите съоръжения, продължи тя. Вчера на МС беше разгледано предложението за спешно аварийно финансиране на 11 съоръжения, припомни министърът. Част от средствата за този ремонт ще е пренасочен от други не толкова спешни обекти за ремонт, допълни Павлова. Тя призова тази програма за мониторинг, рехабилитация и ремонт на пътните съоръжения за следващите три години да бъде подкрепена от всички политически сили в НС.

Техническите експертизи за тези три най-спешни съоръжения за ремонт, две по АМ "Тракия" и едно по АМ "Хемус" , будят безпокойство и това ни накара да вземем бързи мерки, заяви пред народните представители изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров. През годините носещата способност на мостовете е намаляла вследствие на течовете и химикалите, които се използват при обработка на магистралите, каза той. Профилактиката на мостовете, разбира се, намалява рисковете при проблемните участъци, смята той.

Целта на тази декларация е да се поеме отговорността от парламента, започна изказването си червеният депутат Димчо Михалевски. Работа ли е на НС да дава тази санкция за ремонт на мостове и виадукти без обществена поръчка, запита той. МС разполага с нормативната база и отговорността да вземе решение, което да бъде в изпълнение на законите в страната, коментира той. Не е вярно, че последните 30 г. не са правени ремонти на пътните съоръжения, посочи Михалевски и даде конкретни примери, особено при управлението на предишното правителство. Достатъчно ли е еднократно действие на правителството да реши проблема, запита той и отговори - не. Необходима е многогодишна програма, за да се преведат пътните съоръжение, вкл. мостове и виадукти, в нормално състояние. Възможно ли е мостовете и другите подобни съоръжения да са в такова тежко състояние, отново зададе въпрос той и веднага отговори, че всички мостове и виадукти имат вече необходимата паспортизация. Той увери, че повечето от тях ще издържат на природните предизвикателства. Михалевски настоя за дългосрочна, устойчива политика и програма по проблема, която да е обезпечена и финансово. От ПГ на КБ ще подкрепим декларацията, заяви накрая той.

При консултациите вчера всички ПГ отчитат проблем, който се нуждае от своевременна реакция, заяви депутатът от ДПС Христо Бисеров. Но изтъкна, че не всички разбират еднакво текста на декларацията. Той подчерта обаче, че декларацията няма правни последици и не покрива бъдещо несправяне с неблагоприятни последици. Тя с нищо не снема и не омаловажава ангажиментите на изпълнителната власт да се справя с тази дейност, каза Бисеров. Тези обекти, за които говори министър Павлова не са били атакувани нито от земетресения, нито от наводнения, нито от порой, при тях няма форсмажорни обстоятелства, не са природните бедствия причина за тяхното състояние, а липсата на нормална поддръжка, убеден е Бисеров. Причината за това е несвършената работа за последните три години от това управление, посочи депутатът. Нито тази декларация, нито друго решение на НС не дава правно основание да се излиза от процедурите на закона за обществените поръчки, подчерта той. Тази процедура подлежи на проверки от всички органи, включително и от прокуратурата, защото сега може да се създаде възможност за заобикаляне на законовите процедури, отбеляза Бисеров. Ние сме категорично против парите за тези ремонти, около 60 млн.лв., да се вземат от ресурсите на министерството на Лиляна Павлова, предназначени за други обекти в страната. Бисеров предложи всяко министерство да задели от своя бюджет, за да се събере сумата и директно настоя като пример и МВР също да отдели процент от едномилиардния си бюджет.

ПГ на ГЕРБ показа добро чувство за парламентарно сътрудничество, за да има консенсус по тази декларация, заяви синият депутат Иван Иванов. Доволен съм, че нашите забележки бяха отчетени и този текст днес е израз на политическата воля на всички ПГ в българския парламент за подобряване на качеството на инфраструктурата ни, отбеляза народният представител. От СК ще подкрепят убедено декларацията, подчерта той, но изрази надежда, че тези действия на изпълнителната власт няма да са съпроводени от корпоративна подкрепа за определени компании в сектора, че ще се спазва Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви накрая на дебата, че политическата подкрепа е необходима, за да има консенсус по темата. Целта ни не е за заобикаляне закона и най-вече ЗОП, напротив - ще спазваме процедурите в тях, подчерта тя. Грижата, отговорността за поддържането на републиканската пътна инфраструктура е наш основен приоритет, подчерта тя и веднага допълни, че за това са необходими огромни средства. Павлова не забрави да призове за отделяне на по-голяма финансиране за тези дейности през следващия бюджетен период.

Редактор: Петър Проданов

Три пътни съоръжения са особено критични

Още в периода 2006 - 2007 г. е направен детайлен анализ и обследване, което дава много ясна представа за състоянието на съоръженията в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com