Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

3138
Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

САЩ започват да предоставят на Украйна важни нови оръжия, след като Камарата на представителите най-накрая гласува пакета за 95 млрд. долара чуждестранна помощ за Киев, Израел, Тайван и др., а президентът Джо Байдън одобри допълнителната военна помощ за 60,8 млрд. долара за Украйна.

Още: Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

По-специално Киев се нуждае от повече ракети и снаряди, за да спре руските сили да постигат нови успехи на бойното поле. Пакетът от помощи включва поне 8 млрд. долара за снабдяване на Украйна с тези два компонента.

Още: САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Още помощ от Великобритания и ЕС

Британският министър-председател Риши Сунак също потвърди, че Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 млн. паунда към военната помощ от 2,5 млрд. паунда (3,1 млрд. щатски долара), която вече беше обещало да даде на Украйна през 2024 г. С тази сума ще бъдат платени допълнителни ракети, боеприпаси, бронирани машини и високопроходими автомобили.

През февруари 2024 г. ЕС договори допълнителен пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро, след като унгарският премиер Виктор Орбан вдигна ветото си. ЕС обаче не успя да изпълни целта си да изпрати един милион снаряда на Украйна до началото на март.

Въпреки това Чехия договори сделка на стойност 1,5 млрд. долара с група от 18 държави от НАТО и ЕС за закупуване на 800 000 снаряда - калибър 155 мм и 122 мм - от страни извън ЕС, които ще отидат в Киев.

Още: Германия с нов военен пакет за Украйна: Снаряди, дронове и бронирани машини

Колко военна помощ е предоставена на Украйна досега?

Между февруари 2022 г. и края на февруари 2024 г. САЩ са доставили или са поели ангажимент да доставят на Украйна оръжия и оборудване на стойност 46,2 млрд. долара, сочат данни на Килския институт (германска изследователска организация), цитирани от BBC.

За същия период Германия е предоставила на Киев оръжия и оборудване на стойност 10,7 млрд. долара, Обединеното кралство - 5,7 млрд. долара, Дания - 5,2 млрд. долара, Нидерландия - 4,1 млрд. долара. Следват Полша, Швеция, Франция, Канада, Финландия.

Още: САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

С какъв недостиг на оръжие се сблъсква Украйна?

САЩ предупредиха, че украинската армия изпитва недостиг на боеприпаси и затова духът ѝ е нисък. Един от основните дефицити е също на ракети за противовъздушна отбрана. Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от „още седем системи Patriot или подобни системи за противовъздушна отбрана“, за да защити градовете си.

Украинските въоръжени сили също така са ограничени до изстрелването на 2000 снаряда на ден, според базирания във Великобритания мозъчен тръст Кралски институт на обединените служби (RUSI). За разлика от тях, руските сили изстрелват до 10 000 снаряда на ден, т.е. пет пъти повече. Според тръста Русия получава почти три милиона снаряда годишно от собствените си заводи и от Северна Корея.

Още: Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

От октомври 2023 г. досега Украйна е загубила 583 кв. км територия в източната част на страната в полза на руските сили, главно поради липсата на артилерия.

Възобновяването на доставките на боеприпаси от САЩ означава, че Украйна може да започне да използва повече артилерийски снаряди от своите запаси. Досега украинските сили ограничаваха употребата на снаряди, защото не можеха да разберат кога ще дойдат нови доставки.

Какви оръжия са предоставили западните държави на Украйна?

Противотанкови оръжия

В отговор на нахлуването на Русия през февруари 2022 г. САЩ и Обединеното кралство доставиха на Киев хиляди противотанкови ракети Javelin и Nlaw. Те бяха счетени за изключително важни за спирането на настъплението на руските сили към Киев.

Системи за противовъздушна отбрана

За да се противопоставят на руското въздушно превъзходство и на атаките му срещу украинските градове и инфраструктура, западните държави пратиха на Украйна няколко вида системи за противовъздушна отбрана.

Те варират от британското противовъздушно оръжие с малък обсег Starstreak до ракетната система Patriot. Patriot са скъпи за експлоатация - една ракета струва около 3 млн. долара.

Още: Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

САЩ и Норвегия предоставиха и системата Nasams за противовъздушна отбрана, а Германия предложи своите Iris-T.

Артилерия и ракети

След отстъплението на Русия от Киев войната се съсредоточи в източната част на страната. Артилерията и ракетите се използват активно там и от двете страни. Австралия, Канада, САЩ и други партньори на Украйна изпратиха гаубици М777 и боеприпаси. САЩ и Обединеното кралство предоставиха и ракетни системи, включително HIMARS и M270 MLRS.

Украйна получи и ракети с голям обсег на действие като Scalp от Франция, Storm Shadow от Великобритания и ATACMS от САЩ. САЩ наскоро обявиха, че тайно са доставили на Украйна и версията на ATACMS с най-дълъг обсег на действие, която може да измине 300 км. Преди април 2024 г. Вашингтон даваше на Киев само версия с по-малък обсег.

Още: NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

През юли 2023 г. САЩ заявиха, че са доставили касетъчни бомби на Украйна, за да помогнат за изтласкването на руските войски от отбранителни позиции. Тези оръжия, доставяни предимно с артилерийски снаряди, разпръскват множество бомбички и са забранени от над 100 държави поради риска, който представляват за цивилното население. Щатите обаче увериха, че тази версия е с много по-ниско равнище на риск за цивилните.

Танкове

В началото на 2023 г. западните държави се съгласиха да изпратят танкове на Украйна, като се надяваха, че те ще позволят на армията да пробие руските отбранителни линии.

Великобритания предостави танка Challenger 2. САЩ изпратиха 31 танка Abrams, а европейските държави допълниха помощта с Leopard 2, произведени в Германия, а също и с Leopard 1.

Произведеният в САЩ M1 Abrams е определян като най-модерния танк в света. Наскоро Associated Press писа, че украинската армия изтеглила тези машини от фронта поради опасността от руските дронове, но украинците отрекоха: Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта.

Нито една от тези нови машини обаче не позволи на Украйна да направи сериозен пробив в контранастъплението си от лятото и есента на 2023 г.

Дронове

Безпилотните летателни апарати са сред най-важните оръжия във войната - за наблюдение, насочване, изстрелване на ракети и като оръжия „камикадзе“.

В началото на войната Турция достави изстрелващите ракети дронове Bayraktar TB2, САЩ предоставиха дронове Switchblade като "камикадзе", а няколко държави дадоха търговски дронове за наблюдение - например произведения в Китай DJI Mavic 3.

През 2024 г. бе създадена коалиция от държави, които да снабдят Украйна с хиляди безпилотни летателни апарати за наблюдение и откриване на цели.

Още: Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Изтребители F-16

Украйна постоянно иска от САЩ и Запада изтребители, за да се противопостави на въздушното превъзходство на Русия. През май 2023 г. президентът Джо Байдън се съгласи да позволи на други държави да ѝ доставят произведени в САЩ F-16.

Дания, Белгия и Нидерландия предложиха да доставят самолети, като те трябва да са в Украйна тази година. Украински пилоти се обучават да ги управляват в 11 западни държави.

Още: Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Фон дер Лайен, Орбан и още евролидери осъдиха "подлото" нападение срещу Фицо

Словашкият президент осъди опита за убийство на премиера Фицо

В Харков се стичат евакуирани от областта, около 8000 души са потърсили убежище (СНИМКИ)

Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа