Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

6523
Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)
Снимка: Sunreef Yachts

Нова яхта, плаваща под български флаг и намираща се във водите край Дубай - Обединени арабски емирства (ОАЕ), е обявена за продан срещу 11 млн. долара. Това става ясно от видео, качено в Yotube.

Яхтата и цената й е представена от млада дама на самия катамаран. Още в началото на видеото лъсва блестящ надпис „Burgas, Bulgaria“, а малко по-нататък и истинското й название - „Marie-Joseph“.

По последни данни от търсачките за плавателни съдове тя се намира в Персийския залив, близо до пристанището на Мина Сакр (ОАЕ). Още: Знаете ли колко струва най-скъпата яхта в света?

Marie-Joseph е ветроходен катамаран с обща дължина 23,87 метра. Конструкторът й е Sunreef Yachts от Полша – компания, основана от Франсис Лап в Гданск. Яхтата Sunreef 80 Eco Marie Joseph е с ширина 11,53 м, газене 1,7 м и обем 198 GT. Пусната е на вода през 2022.

На 4 март с пищно тържество компанията откри авангардна корабостроителница в Ras Al Khaimah (ОАЕ) скоро след приключването на Dubai International Boat Show и Monaco Yacht Show 2022, където бе представен иновативният еко модел „Marie-Joseph“ – целият в черно. 

В церемонията участва н. в. Шейх Сауд бин Сакр Ал Касими - владетелят на Рас Ал Хайма, бившият полски президент и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса, полският посланик д-р Якуб Славек и главният изпълнителен директор на Sunreef Yachts Франсис Лап. Още: Хърватия предава на Украйна конфискуваната суперяхта на кумеца на Путин

Чия е яхтата?

„През последните месеци в публичното пространство се появиха информации за продажбата на яхта с наименование „Burgas, Bulgaria”, на стойност 11 млн. долара. По информация на медиите, това е една от най-луксозните яхти, които се намират на пристанище в Дубай. Към бургаските народни представители се обърнаха граждани и медии с резонни въпроси, свързани със собствеността на яхтата, регистрацията й в България и платените такси към българската държава“, пишат до министъра на транспорта депутатите Андрей Рунчев и Галя Василева от ГЕРБ-СДС.

Те са поискали министър Георги Гвоздейков да ги информира дали яхтата „Burgas, Bulgaria” е регистрирана в България и кога, имала ли е престой на българско пристанище, какви такси са платени, кой е собственикът ѝ, дали той е представил документи за произход на средствата, с които я е закупил.

"След извършена справка в администрирания от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ регистър на корабите в България бе установено, че не съществува регистрация на плавателен съд с наименованието „Burges, Bulgaria“ в корабния регистър. Не е открит и плавателен съд с така подадените идентификационни данни „Burgas, Bulgaria“, за който да са регистрирани движения и престой в пристанищата и наличните регистри на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, разработени за проследяване на движението и пребиваването на кораби в българските пристанища я териториалното море", е отговорил министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com