Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

1318
Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Отвъд фасадите" Мариана Мелнишка разговаря със Светлозар Желев. Той е историк по образование, родолюбив изследовател по дух. Директор е на Националния център за книгата към НДК в Литературен клуб „Перото“, университетски преподавател, редактор на литературни списания и създател на книги-платформи за есеистично творчество, личност със силно медийно присъствие. Днес Мариана Мелнишка и Светлозар Желев ще ни поведат на една архитектурна и културна разходка из Ямбол.

Светлозар Желев разказва, че античният град Кабѝле, разположен на могилата „Зайчи връх“, се намира на 7 км от град Ямбол. Кабиле е един от най-старите и запазени тракийски градове. „Той е столица на един от двамата владетели на тогавашното Одриско царство, основано от Терес. Цялата история на Одриското царство, най-мощното тракийско царство на Балканите, в крайна сметка е свързана с Кабиле като втора столица. Дори и Филип Македонски, бащата на Александър Македонски, е бил доста години от живота си като заложник в Кабиле. […]. Впоследствие, след много нападения на различни племена, Кабиле е изоставен, създават се много селища близо до Кабиле, и по склоновете на Стара планина. Заражда се и новият град, който по римско време започва да носи името Дианополис – градът на богинята Диана, а сега Ямбол.” Още: Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Светлозар Желев споделя комична история за Ямбол и „конкурентния“ Сливен. Когато през 30-те години на миналия век в центъра на Ямбол е открита новопостроената сграда на Минералната баня в сливенските вестници излиза съобщението: „На 27 км от Сливен беше открит минерален извор“.

Друга емблематична сграда е Безистена, който датира още от началото на XVI век. За нея османският пътешественик Евлия Челеби казва, че е произведение на изкуство, каквото не е виждал никъде и което потвърждава търговския характер на Ямбол. „Много хора знаят поговорката „Нерде Ямбол, нерде Стамбул“. Това е едно сравнение между Царския град и провинцията, да го кажем. Но от друга страна си представете за колко български градове има поговорки. Колко популярен е един град, за да се превърне и да влезе в поговорка, защото наистина Ямбол е една от най-важните спирки на пътя от Европа към Цариград“, казва ямболията.

„Това, което се случва в Ямбол през 20-те и 30-те години (на миналия век, б.р.) се надявам да бъде един важен пример и за нас, и сега, защото това показва важността и тежестта по някакъв начин, в добрия смисъл на думата тежест, на периферията. Една периферия, която обаче не живее далеч от центъра, а създава нов център, който включва всички характерни за центъра интелектуални противоречия, дискусии, спорове, различни гледни точки, различни темпераменти, хора които се обогатяват, въздействат един на друг. Оттам се раждат, разбира се, поети, писатели, философи и художници. Това влияе върху цялата култура на града. […]Все още Ямбол е наистина място, което има богат културен живот и успява да излъчи представители, които влияят върху културния живот в България и в света.“ Още: Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Повече за впечатляващите сгради, за интелектуалния елит през 20-те и 30-те години на миналия век, та чак до наши дни ще научите от разговора на Мариана Мелнишка с Светлозар Желев във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Евтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Времето утре - 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com