Във Варна и Бургас строят блокове, а в София - все по-често къщи

2734
Във Варна и Бургас строят блокове, а в София - все по-често къщи
Снимка: БГНЕС

Варна и Бургас са абсолютни лидери в строителството на блокове, докато в София все по-голяма става "модата" на къщите. Само в рамките на второто тримесечие в двата морски града са въведени в експлоатация съответно 102 сгради с 822 жилища и 101 сгради с 919 жилища. За същия период в столицата са вдигнати 67 къщи. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за броя на готовите сгради в периода април-юни.

Общо за страната - в този период новопостроените сгради са били 585, а жилищата в тях - почти 2600. Строителният бум очевидно не е отминал, защото спрямо същия период на м.г. сградите са с 66 повече, а апартаментите в тях растат с 14.3%, или с 323. От тях панелки са едва 0.5%, а "тухла" са 24.3% от новите сгради. По-голямата част от новите постройки са с т.нар. стоманобетонна конструкция.

Жилищата в София са станали с 20% по-достъпни

Жилищата в София стават все по-достъпни, съобщиха от водеща компанията за недвижими имоти. От няколко години се наблюдава постоянен ръс...

И докато в големите градове интересът към строителството е голям, то едва ли може да се каже същото за някои други по-малки населени места. В рамките на второто тримесечие във Враца например е въведена в експлоатация само 1 къща. Под 5 са и новите жилищни сгради в Благоевград (3), Разград (4), Силистра (3) и Ямбол (4).

Прави впечатление, че почти всеки нов дом (42.5%) е с две стаи. Тристайните апартаменти са 28.3%. Най-скромен е делът на имотите с пет стаи, които са едва 3.3% от всички новопостроени апартаменти.

Въпреки че новите сгради по морето са най-много, имотите в тях са сред най-скромните откъм площ. Например - ако във Варна и Бургас новите сгради са средно от по 67-67 кв.м, то в Стара Загора и Силистра се ширят съответно на 167.8 кв. м и 147.7 кв. м за едно ново жилище. Това донякъде е обяснимо - в Стара Загора и Силистра например цените на имотите са по-ниски, отколкото тези по морето, пише Сега.

Като цяло средната полезна площ на един нов апартамент намалява от 84.5 кв. м през второто тримесечие на 2016 г. на 82.3 кв. м през същото тримесечие на 2017 година, отчита НСИ.

Експерти: Имотен балон няма, цените скоро ще достигнат точката на равновесие

Няма балон на пазара на недвижими имоти, а цените скоро ще достигнат точката на равновесие – търсенето ще бъде изравнено с пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com