Минималната учителска заплата става 760 лв.

26835
Минималната учителска заплата става 760 лв.
Снимка: БГНЕС

От 1 септември минималната учителска заплата се увеличава от 660 лв. на 760 лв. Най-ниското възнаграждение за старши учител скача от 668 лв. на 792 лв., а на директор - от 825 лв. на 950 лв. Зам.-директор ще получава 887 лв. вместо 770 лв. Минималните заплати на старши учителите и старши възпитателите се увеличават от 668 лв. на 792 лв., на главните учители и главните възпитатели - от 726 лв. на 836 лв.

Това предвиждат предложени от просветното министерство промени в наредбата за нормирането и заплащането на труда, с които се регламентира обещаният 15% скок на възнагражденията на преподавателите от началото на новата учебна година. Учителските заплати за последно бяха увеличени в началото на 2017 г. - средно с около 8%. Тогава минималното възнаграждение на учителите се вдигна от 600 лв. на 660 лв.

Учителските заплати ще бъдат увеличени на 15 септември, обеща министърът

За началото на учебната година всички учители ще получат 15% увеличение на заплатите си. Това каза в интервю за БНР министърът на образ...

Заедно с това се дава възможност на училищата да изплащат допълнителни пари на педагозите, които работят по новия приоритет на МОН за издирване и привличане в клас на децата, които не са в училище, а подлежат на задължително образование. Тези добавки ще могат да се плащат от 1 януари 2018 г.

В момента учителите могат да получават към основната си заплата и допълнителни възнаграждения, които могат да са за най-различни дейности - за водене на учебни часове над минималната им норма, за професионално-квалификационна степен, за преподаване на учебни предмети на чужд език, за класен ръководител, постигнати резултати и т.н. Занапред към тези възможности ще се включат още две - бонуси ще могат да се дават "за участие в екипи за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст", както и за провеждане на допълнително обучение на изоставащи ученици или такива, които не владеят български език, пише Сега.

След съгласуване в тристранния съвет в МОН в проекта се предлага и увеличение на минималния размер на средствата, които всяко училище следва да планира за изплащане на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати от труда на педагогическите специалисти - от 3 на 3.5% от 1 септември т.г. и на 4% от 1 януари догодина. Отпада ограничението за максимален размер на посочените средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование