Шекеринска: Членството на Македония в НАТО слага край на влиянието на Русия

3428
Шекеринска: Членството на Македония в НАТО слага край на влиянието на Русия

Новото правителство в Скопие увеличава натиска за присъединяването на страната към НАТО, защото смята, че по този начин ще предпази Република Македония от руската намеса във вътрешните работи.

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска заяви, че това влияние и намеса в тази стратегическа цел не са от помощ, нито са приятелски.

ВМРО-ДПМНЕ: България празнува договора за добросъседство, а Македония е с чувство на загуба

В официално заявление на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че тя се застъпва за приятелски и добросъседски отношен...

„И преди избора на новия кабинет бяхте свидетели на определено „изтичане“ на информация за опитите на Русия да постигне влияние в ключовите политически сфери и в областта на сигурността. Загрижени сме от този факт. Вярваме, че членството на Македония в НАТО може да сложи край на тези опити“, каза Шекеринска в интервю за агенция „Блумбърг“.

От месец юни и първите промени от 10 години в държавния връх на Македония страната се опитва да съживи усилията за членство в ЕС и НАТО, пише „Блумбърг“.

Шекеринска съобщава, че правителството на Зоран Заев настоява да подобри отношенията с Гърция, която заради спора с името блокира присъединяването на Македония в НАТО, и иска да извърши вътрешни реформи в рамките на 9 месеца за по-бързо членство в Северноатлантическия пакт. Македония трябва да положи усилия за спазването на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, които сега се посочват като проблем за присъединяването на страната към алианса, каза Шекеринска.

„Ще направим всичко за осъществяването на тези реформи, но също така ще искаме от страните-членки на НАТО да оценят тези усилия, както и техните резултати колкото е възможно по-бързо“, заяви македонският министър на отбраната, предаде БГНЕС.

В началото на 2018 г. става ясно дали ще правим газова връзка с Македония

Това, което предвижда Меморандумът за сътрудничество в областта на природния газ, е, че в следващите дни ще се прави анализ за директна...

Тя обяви, че ще последва примера на Черна гора, която стана член на НАТО по-рано тази година, и Македония през 2018 г. ще увеличи бюджета за отбрана, който днес е под 1% от БВП.

Радмила Шекеринска изрази задоволството си от визата на американския вицепрезидент Майк Пенс в Подгорица миналата седмица. Според нея това посещение е изпратило „ключово послание“ и е отхвърлила съмненията, че Вашингтон не е заинтересован от силното присъствие на НАТО в региона. „Тези съмнения изчезнаха“, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com