Легендата Петерханзел взе 11-а победа в „Дакар“

10587

„Дакар 2013“ завърши с рекордни резултати. Легендарният Стефан Петерханзел се опази от всякакви проблеми в цялата надпревара, а неговото X-Raid MINI не го предаде в нито един момент. Така Петерханзел записа петата си победа на четири колела, с което подобри досегашния рекорд на Ари Ватанен за най-много успехи при автомобилите. С 6-те си предишни триумфа с мотор, Петерханзел закръгли общия брой победи в легендарното състезание на 11! Сега остава да видим дали Стефан се пошегува след края на SS12, когато каза, че му остава да победи и в категорията на камионите. Къде на шега, къде сериозно, но изглежда, че пред Петерханзел вече няма друго предизвикателство в „Дакар“ и лично на мен би ми било интересно да видя как ще се справи, ако реши да стартира с камион. За другата категория – ATV, вече е на години.

Победата на Сирил Деспре също записа нова страница в историята на „Дакар“, но на две колела. С този си успех Сирил закръгли успехите си на 5, колкото има и Сирил Новю, и само с една по-малко от Петерханзел. За пръв път Деспре записа две поредни победи, а като прибавим триумфите му през 2010 (също в Южна Америка) и тези от 2005 и 2007 г. в Африка, догодина Деспре ще гони изравняване с 6-те победи при мотоциклетистите на Петерханзел.

Стефан Петерханзел пое водачеството в Дакар

Още в първият истински етап (без да броим пролога) Стефан Петерханзел показа кой е кралят на „Дакар” и пясъчните дюни. Пете...

Втори при моторите финишира съотборникът му Рубен Фариа и така KTM записа исторически 1-2 финал в „Дакар 2013“.

Единственото, което липсваше в „Дакар 2013“, бе драмата в битката за първите места в отделните категории. За Петерханзел състезанието премина по възможно най-добрия начин – спокойно,без драми в дюните и нито един технически проблем. Потенциално по-бързите бъгита на Насер Ал-Атия и Карлос Сайнц не издържаха, а Роби Гордън загуби час и половина още в първите два етапа (в последствие още проблеми го дръпнаха с цели 6 часа след лидерите), с което въобще не можеше да си мисли за челно класиране. А тримата споменати пилоти бяха изключително бързи, но в Южна Америка това не означава, че ще стигнеш пръв на финала. Жил де Вилиер имаше желанието и бързината, но не успя да съкрати над 50-минутното си изоставане от Петерханзел и така остана втори в крайното класиране. Това обаче може да се смята за голям успех, тъй като той е единственият пилот в Топ 5, който не кара за X-Raid MINI. Следващите трима след него, както и Петерханзел, караха за заводския отбор и това си пролича (Новицки, Рома и Теранова).

Българският екипаж Орлин Алексиев и Александър Стоянов завършиха „Дакар 2013“ на 61-во място със своето BMW Х1. Макар и на огромно изоставане, класирането на българите трябва да се определя като изключителен успех за родния автомобилен спорт. Не само, че това е първо участие за двамата в „Дакар“, но те финишираха пред други 29 екипажа (общо 90 автомобила стигнаха до финала), което е повече от успех на фона на тежките изпитания, дебют и много скъпото участие в такова състезание.

При ATV-тата беше най-безинтересно по отношение на крайното класиране, тъй като победителят Патронели финишира с преднина от час и петдесет минути пред Касале, и с 3 часа и 16 минути пред третия Соник (и тримата с Yamaha).

Петерханзел води след контестация и объркващи решения

Ситуацията около генералното класиране в рали „Дакар 2013” се поусложни след контестация и две отричащи се съдийски решения...

При камионите деветима руснака (по трима в екипаж) и трите руски Kamaz-a стигнаха безпрепятствено до финала, докато фаворитът Де Рой не можа да се похвали с това със своя Iveco, което му отреди четвърто място на финала.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com